Le po slabih dveh mesecih obsevanj v UKC Maribor se program obsevanj zapira. Edina radiologinja, ki je delala na enoti za radioterapijo bo namreč leto in pol na bolniškem staležu.

Na onkološkem oddelku UKC Maribor bodo morali prekiniti obsevanja bolnikov z rakom zaradi nepričakovane bolniške odsotnosti zdravnice. Ta bo namreč na bolniškem staležu leto in pol. Po le slabih dveh mesecih bo tako oddelek že končal s svojim delovanjem. Novih pacientov za obsevanje tako ne bodo več naročali, vsi bolniki z rakom pa se bodo odslej znova morali voziti na obsevanja v Ljubljano.

Brez obsevanja kar do leta 2019?

Program se torej končuje, pojavlja pa se bojazen, da bo kar nekaj časa miroval. Teoretično je celo možno, da bo program obsevanja v UKC Maribor miroval kar do leta 2019. Specializanti namreč do leta 2019 ne bodo dokončali specializacije in ne bodo mogli opravljati obsevanj. "Če v tem času ne bi našli drugih ljudi, bi čakali do leta 2019. Z onkološkim inštitutom se pogovarjamo, da bi oni v celoti prevzeli zadeve v Mariboru, a tudi oni se soočajo s kadrovskimi težavami," pojasnjuje Lencl.

Kriv je sistem

Za konec obsevanj v Mariboru je kriva bolniška odsotnost edine zdravnice. A krivde ne moremo pripisovati zdravnici, temveč je po mnenju UKC Maribor kriv sistem. Izobraževanje kadra namreč traja šest let, prav tako pa tudi na mednarnodne razpise ni prijav.

Kadra ne uspejo pridobiti

Hitre rešitve še ni na vidiku, a jo UKC Maribor intenzivno išče. Obstaja možnost, da bi pregovorili zdravnico, ki dela v Ljubljani in odhaja v pokoj. Z njo se bodo skušali dogovoriti, da bi odložila pokoj in nekaj časa še delala v Mariboru.

Dodaten kader pa so iskali že prej. Tako denimo zdravnica iz Srbije ni dobila dovoljenja zaradi zdravstvenih težav, želijo pa pripeljati tudi zdravnika iz Hrvaške. A če jim ga bo uspelo pridobiti, bo znano šele po novem letu.

V dveh mesecih delovanja onkološkega oddelka na UKC Maribor so obravnavali 27 pacientov. Vsi ti bodo zdravljenje končali v naslednjih tednih. Po novem letu pa naročanja novih pacientov ne bo več in bodo morali na obsevanja v Ljubljano.

V UKC Maribor upajo, da bodo našli hitro rešitev in da se najslabši možni scenarij, da bi oddelek miroval do leta 2019, ne bo uresničil.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice