V času epidemije in tretjega vala je mnogo posameznikov prepričanih, da ukrepi za preprečevanje nove koronavirusne bolezni ovirajo zdravljenje drugih bolezni. Zato v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor razbijajo mite in navajajo dejstva.

Medtem ko nekateri zdravstveni delavci v celem mesecu niso imeli niti enega prostega dneva, drugi od doma delijo teorije zarote.

Ena izmed takšnih je, da bo zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa umrlo več ljudi, saj naj bi ukrepi ovirali opravljanje prvih pregledov in zdravljenje drugih bolezni.

Ta mit razbijajo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, od koder so sporočili, koliko prvih pregledov so opravili v marcu letošnjega leta in koliko v istem obdobju prejšnjega leta.

V obdobju od 1. marca do 31. marca 2021 so v urgentnem centru opravili 4136 prvih pregledov, v internistični nujni pomoči 832, v otorinolaringološki urgentni ambulanti pa 464 prvih pregledov. Prejšnjega marca je bilo v urgentnem centru 1700 manj pregledov, in sicer 2436, v internistični nujni pomoči je bilo nekoliko več primerov kot letos, 921, v otorinolaringološki urgentni ambulanti pa smo letošnjega marca zabeležili 99 več primerov kot lani.

V porodnišnici se je letošnjega marca rodilo več otrok

Letošnjega marca je bilo v nevrološki urgentni ambulanti opravljenih skupno 251 prvih pregledov, prejšnje leto 281, v urgentni ambulanti za infekcijske bolezni in vročinska stanja 23 tovrstnih pregledov, prejšnjega marca 227, v dermatološki urgentni ambulanti 243, lani 146 in v ginekološki urgentni ambulanti 169 prvih pregledov, 65 več primerov kot lani.

V onkološki urgentni ambulanti so letošnjega marca opravili štiri manj preglede kot lani, v pediatrični urgentni ambulanti skupno 228 pregledov, lani 187, v psihiatrični urgentni ambulanti pa 131 prvih pregledov, lani 94. V mariborski porodnišnici se je v marcu rodilo 159 otrok, kar je 65 več kot prejšnje leto.

V tabelah so podatki o številu prvih pregledov v urgentnih ambulantah Univerzitetnega kliničnega centra Maribor za marec 2021 in za primerjavo še za marec 2020.

Vir: Univerzitetni klinični center Maribor

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice