Četudi so še pred dnevi na novinarski konferenci povedali, da ne bo večje škode, pa je mraz vendarle povzročil časovno spremembo.

»Vročine, suše, mrazi naši Stari trti ne bodo prišli do živega. Rez trte bo simboličen začetek novega leta v našem mestu,« je na novinarski konferenci uvodoma povedal Andrej Fištravec, mestni viničar Stane Kocutar pa k temu dodal: »Če bo rez v snegu bo trgatev v žgočem soncu.« Tako so bili kljub neugodni vremenski napovedi prepričani, da bojazni, da reza trte ne bi bilo, ni. 

Vendar pa je mraz v tem letnem času, kar že dolgo nismo beležili, naredil svoje. Tako je tradicionalni 39. rez Stare trte iz petka, 2. marca, prestavljen na 16. marca, ob 11. uri.

Da se zgodovina ne bo ponovila ...

Mestni viničar je povedal, da jih je med lanskim rezom Stare trte grelo prav prijetno sonce, vendar pa je opomnil, da je rez nemalokrat potekal v mrzlem vremenu. Tako je prepričan dodal, da »dogodek ne bo odpovedan« in dodal nekaj vremenske zgodovine, ki pojasnjuje tudi tokratno prestavitev reza.

»Zgodovinsko gledano je bila ena najhujših zim 1929/1930. Decembra in januarja so temperature v Mariboru spustile tudi pod -30 stopinj Celzija, zatem se je malo ohladilo 14. marca pa znova -12 stopinj. S Kalvarije so vozili odmrle trte, zato so z rezom Stare trte nekoliko počakali. Sledil pa je izredno kakovosten, a količinsko zelo slab pridelek.

Podobno je bilo leta 1952. Ravno 21. februarja je mariborska občina izdala mobilizacijo za vse letnike 1925 in 1926 za čiščenje snega po mestu. V primeru neodziva je grozila celo zaporna kazen. Po Mariboru je bilo toliko snega, da se je hodilo po predorih. Vreme nas ne ovira, to zgodbo imamo v krvi. Če bo rez v snegu bo trgatev v žgočem soncu,« je povedal Kocutar.

Kulturni program, stojnice in prikaz stiskanja pešk

Tako bodo z dogodkom počakali do 16. marca, ko bodo pred Hišo stare trte opravili rez in svečano podelitev cepičev, kar bo spremljal tudi kulturno-etnografski program, obiskovalci prireditve pa bodo lahko kupili cepljenke potomk Stare trte.

V sklopu programa reza Stare trte bodo podelili skupno devet cepičev. Te bodo dobili rojstna hiša Ignacija Borštnika, Občina Ilirska Bistrica, Stanko Habjanič, Izobraževalni center Piramida, Zavod Marianum Veržej in Občina Vodice. Tri cepiče pa bodo podelili tudi v tujino. Letošnji prejemniki bodo Občina Bar iz Črne Gore, Romunija - Madžarska in mesto Novi Vinodolski.

Na prireditvi bodo nastopili Male pihalne godbe Neuvirtovi Štajerci in Akademsko folklorne skupine Študent, predstavilo pa se bo tudi 8 stojnic s svojo turistično in kulinarično ponudbo.

»Tudi prikaz stiskanja pešk iz grozdja Stare trte bo. To je lahko tržna niša in ima velik potencial za naprej,« je povedala direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Doris Urbančič Windisch, ki je omenila še bližajočo izdajo zloženke kulinarične poti skozi Maribor, v kateri bo predstavljenih sedem restavracij s tipičnimi štajerskimi jedmi. Te želijo v prihodnosti povezati v skupno znamko.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
golgeter (nepreverjen)

Mali kuurac? - Kuurac bo rasla v 14 dneh
Hitro in preprosto. Moje osebne izkusnje. Preberite zdaj? mileendalterations.com

Četudi so še pred dnevi na novinarski konferenci povedali, da ne bo večje škode, pa je mraz vendarle povzročil časovno spremembo.

Starejše novice