Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
V Listi za pravičnost in razvoj so zaradi sežigalnice napovedali lokalni referendum. Na občini odgovarjajo, da naj počakajo, da bodo znani vsi podatki in strokovna mnenja.

V Listi za pravičnost in razvoj so na župana Mestne občine Maribor Saša Arsenoviča naslovili poziv, da iz predvidene obravnave novega občinskega prostorskega načrta umakne predvideno umestitev sežigalnice na območju v bližini Snagine sortirnice.

Menijo, da o umestitvi sežigalnice ne more in ne sme odločati župan in koalicija, ampak občani sami: »V kolikor bo njegova koalicija v občinskem svetu predviden občinski prostorski načrt, vključujoč sežigalnico, sprejela, pa v LPR napovedujemo izvedbo referenduma na sprejeti akt.«

Prav tako so poudarili, da je predvidena umestitev sežigalnice v nasprotju z vsemi občinskimi akti, ki bi takšen poseg v prostor sploh dovoljevali, prav tako zanjo ni razloga. Menijo, da je trenutno odpadkov, ki bi bili primerni za sežig manj kot deset odstotkov od količine, ki bi bila potrebna za delovanje sežigalnice v predvidenem obsegu.

»Povedano drugače, kar 90 odstotkov odpadkov naj bi vozili od drugod,« so zapisali. Ker se začetek obratovanja sežigalnice predvideva v roku sedmih let, ta ne bi pripomogla k blažitvi trenutne energetske krize. 

Kaj odgovarjajo na mariborski občini? 

Kako so se na napoved lokalnega referenduma odzvali na Mestni občini Maribor? 

»V zadnjem času, ko je veliko govora o energetski samozadostnosti in neodvisnosti, je potrebno pri razmisleku o toplotni obdelavi odpadkov razumeti, da imamo sedaj preostanke odpadkov, ki ostajajo v našem skupnem prostoru,« so povedali za Mariborinfo.

Na mariborski občini dodajajo, da v teh negotovih časih sledijo viziji koriščenja lastnih surovin na energetskem področju: »Seveda ob vključevanju strokovnjakov, občanov in deležnikov v razmislek ali je toplotna obdelava presežka ločenih odpadkov za meščane, mesto in okolje pozitivna.«

Občina: Razmislek o referendumu predlagamo, ko bodo znani vsi podatki in informacije

Razmislek o referendumu na mariborski občini predlagajo, ko bodo znani vsi podatki in informacije, kot so vrednosti projekta, strokovna mnenja: »Na podlagi vseh informacij bomo lahko sprejemali pomembno odločitev za mesto.«

»Zagovarjamo stališče, da najprej pridobimo vse potrebne informacije in se kot skupnost odločimo, kakšno rešitev želimo,« poudarjajo na občini: »Želimo si konsenza družbe, saj je prav, da se ob tako pomembnih vprašanjih za mesto odločamo skupaj.«

Dodajajo, da občinski prostorski načrt, ki je trenutno v javni razgrnitvi, omogoča le podlago, da se na območju predvidene enote urejanja prostora predvidi tudi objekt za termično obdelavo odpadkov.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
avokado (nepreverjen)

Vi v Mariboru res niste normalni v glavi, kaj res mislite da bodo prebivalci v drugih slovenskih krajih skrbeli za vaše smeti. Tezno je odlagališče in 3x na leto samovžig poskrbi da se skoraj zadušimo...zelenjava na vrtu je strupena, postavite sežigalnico pod kontrolo. Sicer bomo smeti vozili k Auerju pred vrata.

mbbobi (nepreverjen)

Sežigalnica sploh ni problem ampak jo naj zgradijo nekje daleč stran od centra kjer ni populacije. Občinske smeti se komot lahko tja vozi.

In reply to by avokado (nepreverjen)

janban

Auer, zakaj ti Recek in big Matjašič edini v mestnem svetu stalno mešate drek? Upam, da vas po naslednjih volitvah ni več v mestnem svetu.

Mbb (nepreverjen)

Lista za Zdrahe in enoumje Auera nikoli ne predlaga alternative za predloge svetnikov . Potem naj si Auer smeti zbira na lastnem dvorišču , če ga ima .

Fischer (nepreverjen)

S temi sežigalnicami gremo korak nazaj, ne naprej.

pohorskisvizec

Očitno ne veste, da je v centru Dunaja sežigalnica. Ampak ta je baje 100% ekološka! Kaj se tiče naše sežigalnice pa raje ne bi....

Starejše novice