Bojazen za mariborski ponos, ki privablja številne turiste iz vsega sveta, se je okrepila. Stari trti namreč grozijo vandali, so rešitev kamere?

Stara trta, ena največjih znamenitosti regionalnega in svetovnega pomena, je hkrati tudi ena najranljivejših, na kar so v Zavodu za turizem Maribor - Pohorje opozarjali že vse od lanskega poletja, ko so se začeli vrstiti napadi vandalizma na ta mariborski ponos. Fotografiranje ob več kot 400 let trti je obvezno, mnogi turisti pa v želji po čim boljši fotografiji stopijo še korak dlje in preskočijo ograjo, ki jih ločuje od Stare trte. A bolj kot preveč radovedni turisti, turistične delavce skrbijo vandali, ki so že pografitirali Hišo Stare trte. 

"Dostop do nje je mogoč tako rekoč vsakomur ob vsakem času. Ker so se je v zadnjem času vandalski izgredi na Lentu kar vrstili, je bilo nujno potrebno ukrepati v smeri varovanja in nadzora," pojasnjuje Monika Jurišič Hlevnjak iz Zavoda za turizem Maribor - Pohorje.

Kako obvarovati Staro trto?

Stara trta je nenadomestljiv primerek, ki predstavlja eno osrednjih turističnih znamenitosti Maribora. V mariborskem zavodu za turizem so se zato že pogovarjali s službami, ki se ukvarjajo z varovanjem premoženja in ljudi, vendar so stroški najema osebe, ki bi varovala trto, izjemno visoki, vzpostavitev kamer ali dodatne osvetljave pa naj bi bila po mnenju nekaterih moteča zaradi zasebnosti stanovalcev v neposredni bližini. Porodila se je tudi ideja o zaščiti trte z ograjo, a se fizična ovira marsikomu ne zdi prava rešitev, čeprav jo mnogi meščani podpirajo. Pogovori so tekli tudi v smeri, kako območje Hiše Stare trte oblikovati kot pomemben mestni park ali vrt posebnega pomena. 

Po posvetih sta se Mestna občina Maribor in Zavod za turizem Maribor - Pohorje odločili namestiti dve varnostni kameri, ki na Staro trto pazita že vse od decembra 2016: "Vrednost investicije – dobava in montaža nadzornega sistema – je približno 2.500 evrov."

Bo kameri dopolnila še ograja?

"Kameri sta bili nameščeni z namenom spremljanja dogajanja pred Hišo Stare trte s strani zaposlenih v Hiši, dogajanje v času, ko je Hiša Stare trte zaprta, pa se snema," še pojasnjuje Hlevnjakova. Po besedah mariborskega zavoda za turizem gre sicer za začasno varnostno rešitev, saj si bodo v prihodnje prizadevali za njeno dopolnitev. V kakšni obliki, ne izdajajo, tako še ni jasno, ali bo šlo za dopolnitev s fizično oviro v obliki ograje, o kateri se je v povezavi s Staro trto že govorilo. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice