Čeprav kirurška stolpnica v UKC Maribor že vse od izgradnje sredi 70. let prejšnjega stoletja nima požarnih stopnic, odgovorni v tem času še vedno niso poskrbeli za ustrezno požarno varnost. Evakuacija v primeru požara tako ni možna.

Slovensko javnost je pretresel požar v jeseniški bolnišnici, v katerem sta življenje izgubili dve osebe. Ob tragičnem dogodku so se pojavila vprašanja, kakšna je požarna varnost v slovenskih bolnišnicah.

Zaskrbljujoče je, da prav v UKC Maribor za požarno varnost ni poskrbljeno.

Reševanje iz kirurške stolpnice ni mogoče

Ocena požarne ogroženosti je v večini objektov srednja oziroma srednja do povečana, so pojasnili iz mariborskega kliničnega centra. Medtem ko je na novejših stavbah, oddelek za psihiatrijo in onkologijo, požarna ogroženost majhna, največjo problematiko predstavlja Kirurška stolpnica Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Druga najvišja stavba v Mariboru nima niti veljavnega uporabnega dovoljenja. Gasilci pa se ob tovrstni neodgovornosti države lahko sprašujejo le, kako bodo reševali iz 16. nadstropja, če pa njihova avtolestev seže le do 6. nadstropja. V voznem parku Gasilske brigade Maribor je tudi ta 7 let stara avtolestev.

 Mariborski gasilci reševanje z višin vadijo ob stolpu, ki stoji na njihovem dvorišču. 

»Ta višina stolpa je nekje 22 metrov in do te višine smo gasilci z našo tehniko operativni. Vse kar je naprej, se pa spremeni taktika posredovanja, predvsem avtolestve ne pridejo več zraven, ker je to previsoko,« pripoveduje poveljnik Gasilske brigade Maribor Primož Osojnik.

Denar odobren že pred desetimi leti, a dvigal in stopnic še ni

In kirurška stolpnica je z več kot 65 metri občutno previsoka. Drugo najvišjo stavbo v Sloveniji zunaj Ljubljane so zgradili leta 1976, z veliko pomanjkljivostjo. Z gasilsko avtolestvijo je možno reševanje le do šestega nadstropja, za evakuacijo iz višjih nadstropij bi bile potrebne požarne stopnice, ki pa jih ni.

Edina štiri dvigala so tako kot stolpnica stara že 43 let in ne omogočajo evakuacije v primeru požara. Tako za požarna dvigala kot za požarne stopnice je bil že pred desetimi leti odobren denar.

»Pa še vedno ni požarnih dvigal v mariborski bolnišnici, tako da je žalostno, če se bo res kaj zgodilo, bodo tukaj, bom rekel kar velike težave,« je jasen poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek.

Požarna dvigala in stopnice šele konec leta 2020

Iz UKC Maribor so pojasnili, da naj bi bil javni razpis vendarle objavljen v kratkem, začetek del je predviden že v prvi polovici tega leta. Naložba je vredna 4,5 milijonov evrov, projekt pa naj bi bil predvidoma končan do konca leta 2020. A vse dokler na kirurški stolpnici ne bo požarnih stopnic, se gasilci lahko le sprašujejo, kako bodo reševali življenja.

»Evakuacija v takem primeru več ni mogoča, če ni požarnih stopnic, če ni požarnih dvigal. Naše delo je sigurno precej težje zaradi tega,« še dodaja Osojnik.

S tem pa so ob požaru dodatno ogrožena življenja bolnikov in osebja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice