Nepremičninski trg v Mariboru trenutno ni tako živ kot so mnogi napovedovali, a so zaradi večjega povpraševanja od ponudbe cene najemnin skočile v nebo.

Maribor se že nekaj let sooča s primanjkljajem stanovanj, ki naj bi jih nekoliko odpravile novogradnje, ki se trenutno gradijo v mestu. Skupaj naj bi v nekaj letih v Mariboru zgradili več kot 1000 stanovanj, med njimi bo veliko gradil tudi stanovanjski sklad.

A večji stanovanjski objekti še nekaj časa ne bodo dokončani, zato primanjkljaj ostaja. Kljub temu pa je pričakovanje novih stanovanj nepremičninski trg nekoliko umirilo.

»Nepremičninski trg v Mariboru ni tako živ, kot smo vsi pričakovali in kot vsi govorijo, da je. Verjetno tudi zaradi pričakovanja novogradenj, ki se gradijo,« ocenjuje Branko Potočnik iz družbe INSA nepremičnine, ki sicer dodaja, da nova stanovanja v letošnjem in prihodnjem letu še ne bodo zapolnila manjka, ki v mestu ob Dravi obstaja.

Več povpraševanja za najem

Zanimanje je v zadnjih mesecih upadlo predvsem glede sekundarnih, torej rabljenih nepremičnin. Kljub temu pa povpraševanje po rabljenih stanovanjih še vedno obstaja.

»Pri najemanju je povpraševanje nekoliko večje, saj je na trgu zelo malo nepremičnin, ki se oddajajo. Res pa je, da gre veliko nepremičnin mimo nepremičninskih družb in se posli sklenejo direktno med lastnikom in najemnikom nepremičnine,« še pravi Potočnik.

Cene v nebo: 800 evrov za dvosobno stanovanje v Mariboru je pretirano

Zaradi večjega povpraševanja po najemniških stanovanjih od ponudbe, so cene v zadnjih mesecih poskočile. Na spletnih oglasnikih lahko zasledimo, da se v Mariboru oddaja 1-sobno stanovanje s 50 kvadrati za 490 evrov, ali 2-sobno stanovanje s 54 kvadrati kar za 800 evrov mesečne najemnine.

»Če je novo, nadstandardno opremljeno stanovanje z veliko površino, v strogi lokaciji in s parkiriščem, so lahko višje cene. Kljub vsemu pa je 800 evrov za dvosobno stanovanje zelo visoka cena za Maribor in bo tako stanovanje zelo težko oddati,« komentira nepremičninski agent, ki pravi, da je realna cena za dvosobna stanovanja v Mariboru nekje med 250 in 500 evri.

V prihodnje upad cen

V prihodnjih mesecih in letu pa se bo trend visokih cen rabljenih stanovanj po Potočnikovih besedah zaradi novogradenj nekoliko konsolidiral.

»Trend cen rabljenih nepremičnin se umirja. Mogoče zaradi previsoko nastavljenih cen, se zdaj počasi že nižajo cene,« še komentira trenutno stanje na mariborskem nepremičninskem trgu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice