V času epidemije je še posebej težko za brezdomce. Številni nimajo prostora, kamor bi se lahko odmaknili. Zavetišča so prenapolnjena.

Razmere se za tiste, ki bivajo na ulici, zaostrujejo. Nekatere javne sanitarije so zaprte, zaprte so tudi dežurne ambulante. Težavo za brezdomce predstavlja tudi odlok o prepovedi javnega zbiranja. V Italiji so brezdomci v času karantene prejeli tudi globe, trenutno slovenski brezdomci o sankcijah še ne poročajo.

V Mariboru trenutno delujeta dve zavetišči za brezdomce, prvega upravlja Center za socialno delo Maribor, drugega pa Nadškofijska Karitas Maribor. In sicer Karitas nudi uporabnikom varno, ogrevano prenočišče vsak dan, med 20. uro zvečer in 7. uro zjutraj, njihova temeljna cilja pa sta varna nastanitev ter socialna podpora.

Zaradi epidemije novega koronavirusa se spreminjata tudi dostop in delovanje zavetišč za brezdomce. Na Karitasu poudarjajo, da programsko delujejo kot prej, s tem da so zaradi omejitve in zajezitve virusa sprejeli določene ukrepe, ki se jih morajo njihovi uporabniki, tudi zaposleni in prostovoljci, držati.

V zavetišču okužbe nimajo, vendar so nanjo pripravljeni

Tenutno v zavetišču za brezdomce Karitas biva 24 oseb, kjer nadzirajo predvsem njihove vhode in izhode, tako brezdomci v času karantene, pod katero se je znašla Slovenija, iz zavetišča ne odhajajo. Vsak dan zanje izvajajo različne aktivnosti, med najpomembnejšimi je zagotovo nudenje psihosocialno podpore, pravi Darko Bračun, generalni tajnik Nadškofijske Karitas Maribor.

»Gre za ciljno populacijo, kjer ima vsak naš uporabnik določeno stisko in težave, kar poskušamo skupaj rešiti,« pove Bračun in poudari, da v zavetišču striktno upoštevajo navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, glede higiene, razkuževanja in samozaščite.

Trenutno v zavetišču nimajo nobenega primera okužbe s koronavirusom, se pa kljub temu pripravljajo, če bo do njega prišlo. »Zastavili smo prostor, kjer bi se lahko okužen umaknil, da ne bi okužil tudi drugih. Brezdomci so tako kot starejši tista ciljna populacija, ki je najbolj ogrožena, zato vemo, če bo eden dobil okužbo, se bo virus med uporabniki hitro razširil,« dodaja Bračun.

Pomanjkanje zaščitnih sredstev

Tudi v zavetišču za brezdomce poudarjajo, da jim primanjkuje zaščitnih sredstev, ki bi jih pri svojem delovanju nujno potrebovali. »Nekaj zaščitne opreme imamo, vendar apeliramo na vse državne institucije, da zagotovijo zadostno materialno podporo, govorimo predvsem o maskah, rokavicah in razkužilih. Če tega ne bomo imeli, potem ne moremo izvajati programa naprej,« opozarjajo v Nadškofijski Karitas Maribor. 

Trenutno novih uporabnikov ne sprejemajo, ostalim, ki potrebujejo pomoč pa nudijo prehrambne pakete, ki so prej dogovorjeni, zato morajo posamezniki poklicati na njihovo telefonsko številko 059 080 350.

Bračun opozarja tudi na populacijo, za katero pravi, da je morda še nekoliko bolj ogrožena. Gre za starejše, ki živijo sami. »Še veliko več posameznikov je takšnih, tudi družin, ki niso tako izpostavljeni kot brezdomci in jim je vseeno potrebno pomagati. Brezdomci so samo eno področje. Vsak dan prejmemo okoli 30 ali 40 klicev na naš telefon, sploh s strani posameznikov, ki potrebujejo predvsem psihosocialno pomoč. Gre za ljudi, ki so že kar nekaj dni v osami, zato jim nudimo podporo, da se lahko z nekom pogovorijo, tudi če samo za nekaj minut,« še pove Bračun.

Pomagate lahko tudi sami

Mnogo uporabnikov zavetišč za brezdomce kot edini lastni vir dohodka prodaja časopis Kralji ulice. Društvo Kralji ulice je moralo ulično prodajo časopisa ustaviti, zaradi česar so mnogi ostali brez pomembnega vira dohodka.

V društvu zato pozivajo k solidarnosti z njihovimi prodajalci. Donacije lahko nakažete na transakcijski račun SI56 0510 0801 2105 010 (brez sklica), ki ga ima društvo Kralji ulice (Pražakova 6, Ljubljana) odprtega pri Abanki.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
stary1 (nepreverjen)

Za vsakega od nas so ta vrata odprta
nikoli ne veš

Starejše novice