Kar 1,4 milijona evrov je občina odštela za sanacijo srednjega bazena v Pristanu, nato pa ugotovila, da ta pušča vodo. Kot kaže, bomo jeseni lahko po sedmih letih vendarle zaplavali v prenovljenem bazenu.

Dela v Pristanu intenzivno potekajo. Mariborski župan Saša Arsenovič je povedal, da pričakujejo, da se bo jeseni končno spet mogoče kopati v srednjem bazenu kopališča Pristan.

Uporabno dovoljenje so že pridobili, v teku je ureditev prezračevanja srednjega bazena in ureditev garderob.

Kot je povedal, sledi še energetska sanacija objekta, ki je v enem delu star že 50 let in ima še prvotno fasado, streho in stavbno pohištvo. Investicija bo mariborsko občino stala 1,1 milijona evrov. 

Pridobili uporabno dovoljenje, bazen je varen in stabilen

Mariborski župan je pojasnil, da so pridobili uporabno dovoljenje po rekonstrukciji armiranobetonske školjke srednjega bazena, kar pomeni, da je bazen pripravljen za uporabo.

»Bazen je tako tudi na papirju dokazano varen in konstrukcijsko stabilen,« pa dodaja podžupan Samo Peter Medved, ki je na občini zadolžen za področje športa.

»Upam, da bo zdaj z novimi močmi tudi upravljanje boljše in da ne bomo vlagali v infrastrukturo, ki potem ni pravilno upravljana in vzdrževana,« je še povedal Arsenovič.

Vse nepravilnosti še niso odpravljene

Kljub temu vse težave z bazenom še vedno niso odpravljene. Kot je povedal Medved, se na bazenski školjki še vedno pojavljajo madeži oziroma vlaženje. 

To naj bi sproti sanirali, prav tako bodo spremljali vpliv teh madežev na betonsko konstrukcijo bazena skozi daljše obdobje, kar bo osnova za nadaljnjo ukrepanje. 

»Funkcionalnost bazena s tem ni ogrožena, zato bo lahko obiskovalce sprejel takoj, ko bo urejeno prezračevanje ter urejene garderobe,« pojasnjuje Medved.

Dodaja, da so pridobili tudi strokovno študijo Inštituta za raziskavo materialov in aplikacije, ki jim je kot najboljšo rešitev svetoval odstranitev celotne keramike in ponovno izvedbo celotnega tesnjenja. A za to mariborska občina nima sredstev.

Pri obnovi je šlo marsikaj narobe

Spomnimo … Maja leta 2019 se je končala 1,4 milijone vredna sanacija dotrajanega srednjega bazena v kopališču Pristan, ki je zaprt že vse od leta 2014. Po končani obnovi so se pokazale nepravilnosti, zaradi katerih se je odprtje bazena predstavilo. 

Ko so vanj natočili vodo, se je pokazalo, da ne tesni. Po grobih ocenah je iz bazena vsak dan odteklo več kot 200 litrov vode. Zaradi neustreznega prezračevanja pa se je na stenah nabirala plesen.

Mestna občina Maribor je zato januarja lani zahtevala umik vloge za izdajo uporabnega dovoljenja. Ker izvajalec rekonstrukcije ni v določenem roku opravil sanacije, je občina vnovčila finančno zavarovanje za odpravo napak v višini 34.500,68 evrov. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PuklastiVanč (nepreverjen)

Mene zanima kdaj bo MOM sprožila ustrezne postopke za ugotovitev krivca in njegov pregon? Hvala!

Starejše novice