FOTO: Prlekija-on.net
Med vinogradi na vrhu griča Strmec v Hermancih pri Miklavžu pri Ormožu so v soboto že desetič postavili največji klopotec na svetu.

Absolutnega rekorderja med klopotci že od leta 2010 s pomočjo gasilcev in dvigala postavlja Stanko Habjanič iz Kajžarja. Lani so le nekaj metrov stran od rekorderja posadili še potomko najstarejše vinske trte na svetu.

Leta 2016 je mojster prejel poseben certifikat, s katerim je klopotec tudi uradno potrjen kot največji klopotec na svetu in vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov.

Največji klopotec na svetu se ponaša s štirimi kraki vetrnice, kot se za prleške klopotce spodobi. Premer vetrnic znaša 20,58 metra. Celoten klopotec tehta skoraj eno tono. Mojster je za orjaka porabil dva meseca ali približno 300 ur trdega dela, vsako leto pa ga po potrebi tudi popravi ali izboljša.

Stanko Habjanič

Stanko Habjanič je sicer zidar, toda obenem nadaljuje družinsko tradicijo izdelovanja klopotcev. Klopotce sta izdelovala že njegov dedek in oče, napoveduje se tudi že četrta generacija mojstrov.

»Ideja se je rodila povsem naključno. Že dosti klopotcev sem naredil v mlajših letih, potem pa sem si mislil, zakaj ne bi enkrat naredil enega velikega. Pa sem rekel, dobro, si narisal načrt in si zastavil, naj bo največji,« je povedal mojster.

Vetrnice največjega klopotca na planetu so zaradi varnosti večino časa sicer privezane, tu in tam pa je le mogoče slišati njihov klopot. Še to: če bo kdo skušal podreti rekord, bo Stanko Habjanič v roke spet vzel dleto ...
 

Stanko Habjanič

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice