Po ulicah večine slovenskih mest že diši po pečenem kostanju, na tržnicah pa lahko kupite tudi surovega in ga skuhate ali spečete doma.

Na tržnici v Mariboru lahko kupite surov kostanj po pet evrov na kilogram, za ekološkega pa boste odšteli tudi devet evrov na kilogram. 

Po mariborskih ulicah pa diši tudi po pečenem kostanju. V štajerski prestolnici boste za dva do tri decilitrsko merico kostanja odšteli tri evre, za večjo merico, ki je pol litrska, pa od štiri in pol do pet evrov. Za prave ljubitelje kostanja pa ponekod prodajajo tudi litrske merice, ki stanejo od osem evrov naprej.

Na tržnici na Ptuju lahko kostanj kupite po pet evrov na kilogram. Po pečenem kostanju pa na Ptuju še ne diši. 

V Murski Soboti boste za kilogram svežega kostanja na tržnici odšteli pet evrov. Privoščite pa si lahko tudi pečenega. Majhna, tri decilitrska merica stane dva evra in pol, večja, pollitrska merica pa tri evre in pol. 

Kostanj v Murski Soboti.

Na tržnici v Ljubljani lahko slovenske marone dobite za skoraj sedem evrov, brežiške marone pa za deset evrov na kilogram. Italijanski maroni so nekoliko cenejši. Te lahko dobite že za skoraj šest evrov na kilogram.

Tudi okoli Tromostovja se že vije sladek vonj po pečenem kostanju. Malo merico lahko kupite za dva in pol do tri evre, veliko merico pa za tri in pol do štiri evre. 

Kostanji na tržnici v Ljubljani (foto: Nina Vodeb).
Brežniški kostanj na ljubljanski tržnici (foto: Nina Vodeb).

Ste vedeli?

V gozd po svež zrak in sladek kostanj se lahko odpravite tudi sami, a na dan lahko naberete največ dva kilograma gozdnih plodov, torej tudi kostanja. 

Nabran kostanj bo najbolj sladek, ko bo najbolj hladno. Najslajši kostanji so tisti, ki dozorijo, ko se temperature že spustijo pod ničlo.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Joze2020 (nepreverjen)

Kaki kostanji, če ni dnara za kruh

božidar (nepreverjen)

NIČ BAT TOV JOŽE BO SPET SOCIALNI KRUH NAPRODAJ ŠE POMNITE

In reply to by Joze2020 (nepreverjen)

Starejše novice