Takole so maturantsko četvorko v Mariboru zaplesali leta 2018.
Epidemija je že drugo leto zapored prekinila tradicijo, maturanti tudi ta petek opoldne ne bodo zaplesali četvorke.

Slovenski maturanti so v preteklih letih na zadnji šolski dan tradicionalno na ulicah zaplesali četvorko, letos zaradi koronavirusa po slovenskih mestih ne bo možno slišati Straussove melodije in spremljati plesnih korakov dijakov.

Maturanti se bodo od prijateljev, s katerimi so štiri leta delili šolske klopi, tudi tokrat morali posloviti nekoliko drugače.

Tradicionalna četvorka odpovedana že drugo leto zapored 

Tradicionalna četvorka je že drugo leto zapored zaradi koronavirusa odpovedana.

Rudi Kocbek, lastnik Plesne šole Pingi in koordinator plesa četvork v Sloveniji in Evropi, pravi, da o tem, da bi plesanje četvorke prestavili na poznejši datum, niso razmišljali, saj je tradicija, da dijaki četrtih letnikov četvorko na ulicah slovenskih mest odplešejo na zadnji dan šole.

»Pa tudi težko bi jo izvedli, saj se dijaki niti niso učili plesati, saj ni bilo plesnih vaj,« je jasen.

Četvorka odpovedana tudi v drugih državah

Plesanja četvorke ne bo niti v drugih državah, ki sicer nimajo take tradicije maturantskih plesov, kot jih imamo v Sloveniji, in se učijo četvorke samo za ta dogodek, da lahko zaplešejo istočasno s slovenskimi maturanti.

Sicer pa Kocbek dodaja, da upa, da bodo razmere boljše, da se bodo lahko dijaki jeseni vrnili v plesne šole in drugo leto odplesali četvorko.

Spomnimo, da maturantska parada oziroma ulična četvorka od leta 2005 poteka v večini slovenskih mest. V tujini prireditev poteka pod imenom European Quadrille Dance Festival, ki je blagovna znamka Plesne zveze Slovenije, intelektualno zaščitena v Sloveniji in še več kot desetih evropskih državah. Na plesni zvezi jo v Sloveniji poimenujejo »ulična četvorka«. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

DA SE SLUČAJNO KDO NE BI OKUŽIL S PREHLADOM KER SMRTNOST MED MLADIMI JE NEVERJETNO VISOKA - 0,000001%, TUDI DRUGO LETO JE NE BO DOKLER SE MISLI DELAT KUGO IZ TEGA KAŠLJA

viola (nepreverjen)

ZA LUZERA: MARIBOR ŠAMPION.

In reply to by dd (nepreverjen)

Vrt (nepreverjen)

To mi delaj miška mala !

Default (nepreverjen)

Hvala Bogu

Starejše novice