Naslednje izplačilo bo sledilo 10. junija.

Finančna uprava Republike Slovenije bo danes že drugič od uveljavitve ukrepov za pomoč zaradi epidemije novega koronavirusa izplačala mesečni temeljni dohodek samozaposlenim, družbenikom, kmetom in verskim uslužbencem. 

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je v veljavi od 11. aprila, kot pomoč samozaposlenim predvideva oprostitev plačila socialnih prispevkov in izplačilo mesečnega temeljnega dohodka. Enaka pomoč je predvidena tudi za kmete, družbenike in verske uslužbence, poroča STA.

Za mesec marec bodo prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov. Denar izplačuje finančna uprava na podlagi posebne izjave, ki jo je treba prek informacijskega sistema eDavki vložiti najpozneje do konca maja. Drugo nakazilo mesečnega temeljnega dohodka bodo prejeli tisti, ki so ustrezno izjavo vložili najpozneje do 30. aprila.

Z izjavo upravičenci izjavljajo, da zaradi epidemije ne morejo opravljati svoje dejavnosti oziroma jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Do konca aprila so jih na finančni upravi prejeli že od več kot 41.600 zavezancev.

Pogoj v skladu s pred kratkim prenovljenim zakonom je, da so samozaposlenim prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019. Če niso poslovali v celotnem letu 2019 oziroma 2020, se bodo upoštevali povprečni mesečni prihodki, poroča STA.

Prvi upravičenci so marčno nakazilo prejeli že pred prvomajskimi prazniki. Tistim, ki so izjavo vložili pozneje, to je med 19. in 30. aprilom, pa bo finančna uprava mesečni temeljni dohodek za marec nakazala danes. Prav tako je danes predvideno nakazilo mesečnega temeljnega dohodka za april.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice