Potem, ko smo včeraj poročali o tem, da so kmetje na območju občine Gornja Radgona povsem obupani, moramo danes poročati o novi poškodbi kombajna. To je že enajsta poškodba v zadnjih štirinajstih dneh.

V četrtek smo pisali o ogorčenih kmetih iz območja Gornje Radgone, ki so bili oškodovani zaradi vandala, ki načrtno nastavlja nerjaveče palice na koruzna polja. Takšnih primerov je bilo v zadnjih dneh kar deset, včeraj popoldan se jim je pridružil še enajsti.

»Glejte, to so zelo težke stvari, kar deset kombajnov smo poškodovali v zadnjih dneh. Nismo opravili jesenskega dela, koruza je prezrela, njena kvaliteta je vsak dan slabša in ni več primerna za živali. Danes smo komaj uspeli prepričat kombajnista iz druge občine, da pride k nam. Dobesedno smo mu dejali, da v primeru, da se kaj zgodi, sami krijemo škodo. Žetev je trajala celo noč, nato pa je ponovno počilo, škoda spet znaša med petnajst in dvajset tisočakov,« obupano pove Mirko Kaučič.

Škode ponovno med 15 in 20 tisoč evrov

Nepridiprav je ponovno nastavil palico dolžine približno dvajsetih centimetrov, jo ovil v kamuflažni trak in pripeli na koruzo. Policija je bila na mestu dogodka, palico in trak je vzela kot dokazni material. Kmetje se sprašujejo, kaj lahko s tem sploh storijo. Je pa Kaučič mnenja, da je čas, da se v Pomurju oglasi kmetijska ministrica.

»Jaz mislim, da je skrajni čas, da pride kmetijska ministrica in si pogleda stvari, saj je stanje alarmantno. Kvaliteta koruze je tako nizka, da ni primerna za silažo. Na moji kmetiji je to drugi takšen primer, ko se je poškodoval kombajn, posledično bodo stroški med štirideset in petdeset tisoč evrov.«

Po eni strani je za nepridiprava bolje, da ga v roke dobijo možje pravice. V kolikor bo prišel pod roke kmetu, se mu ne piše nič dobrega.

»Če ga kmet zaloti, ne bo šel več z njive. Sami bomo obračunali z njim, to se ve. Vsem kmetom tukaj okoli je prekipelo in smo povsem besni. V kolikor ga bo zalotil kmet, bo obračunal z njim in ne piše se mu nič dobrega.«

To je absolutni kriminal

Na dogajanje se je odvzal tudi Franc Režonja, direktor Kmetijsko gospodarske zbornice Murska Sobota.

»To, kar se dogaja v pomurskem prostoru, je popolnoma nedopustno. Izvedeli smo za te aktivnosti posameznikov, ki povzročajo nemir pri kmetih. Pravica do kmetovanja je zakonita pravica vsakega, ki se ukvarja s kmetovanjem in pridelavo hrane. Republika Slovenija ima težave s samooskrbo, na ta način se težave še povečujejo,« pravi Režonja.

Škoda je ogromna, kot pravi, si ne zna predstavljati, kaj to pomeni za določene kmetije.

»Nedopustno je, da nekdo posega v pravico drugega. Kmetovanje se odvija na prostem, njiva je delovno mesto kmeta. Žetev je eno od opravil, ki ga mora opraviti in če ga nekdo pri tem ovira, je to za mene absolutni kriminal.«

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sendvić in šal (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

To so ti kmeti ki nastavljajo bodečo žico med drevesa, ti so si to več kot zaslužili.

Dravski gusar (nepreverjen)

Žalosten in sramoten komentar!

In reply to by Sendvić in šal (nepreverjen)

Pusti (nepreverjen)

ce ne gre ne silit

Starejše novice