Slika je simbolična.
Od lanskega oktobra v Mariboru deluje pisarna za starejše. Na to se občani obračajo s problemi, izzivi, pohvalami, včasih pa pridejo le na pogovor.

Z začetkom lanskega oktobra je na Slovenski ulici 40 vrata odprla informacijska pisarna za starejše. 

Na Mestni občini Maribor smo preverili, kako se je ta 'prijela' med starejšimi Mariborčankami in Mariborčani in katere so najpogostejše težave oziroma vprašanja, s katerimi se obračajo po pomoč. 

Kot so na mariborski občini povedali za Mariborinfo, gre za pomembno pridobitev za starejše, »saj so s tem pridobili točko v mestu, kamor se lahko obrnejo, če imajo kakšen problem ali potrebujejo kakšno informacijo.«

Med uradnimi urami lahko starejši pisarno namreč obiščejo osebno, svoja vprašanja pa lahko pošljejo tudi na e-naslov pokličejo na telefonsko številko.

Lani vprašanja povezana predvsem z energetskim dodatkom

Na občini pojasnjujejo, da so starejši začeli obračati po pomoč in informacije že takoj po zagonu pisarne: »Takoj v prvem mesecu delovanja, v mesecu oktobru, je bilo kar nekaj osebnih obiskov in klicev, kakor tudi elektronske pošte.«

Razlagajo, da je število obiskov oziroma klicev največkrat povezano z aktualno tematiko. Tako je bilo v mesecu oktobru 2022, ko je začela delovati pisarna, kakor tudi novembra in decembra, največ osebnih obiskov in klicev v zvezi z energetskim dodatkom. 

V mesecu januarju in februarju je bil manjši upad, ki se je poznal zaradi vremenskih razmer.

Po grobi oceni v povprečju pisarna za starejše zabeleži enega do dva osebna obiska in tri do štiri klice na teden.

Nekateri s težavami in izzivi, spet drugi potrebujejo le pogovor

Katere so najpogostejše težave, s katerimi se na pisarno obračajo starejši občani?

»Na nas se obračajo z različnimi vprašanji, problemi, pohvalami, izzivi, največkrat pa pridejo tudi kar tako, da se z nekom pogovorijo,« pravijo na občini. 

Na pisarno za starejše so se obrnili z vprašanji glede energetskega dodatka, glede pomoči na domu (kje lahko za to zaprosijo, kam se naj obrnejo), iskali so pomoč pri izpolnjevanju obrazcev, želeli pridobiti informacije glede naročanja k osebnemu zdravniku, kontaktne številke različnih ustanov in informacije o Prostoferju.

Na občini dodajajo, da starejši največkrat potarnajo glede nizkih pokojnin.

Pomoč prek telefona, maila in osebno v pisarni

Pisarna se nahaja v prostorih občine na Slovenski ulici 40, uradne ure pisarne so od ponedeljka do petka od 08.00 do 10.00. V tem času se lahko starejši osebno zglasijo v pisarni. 

Svoja vprašanja lahko pošljejo tudi na e-naslov [email protected] ali jih pokličejo na telefonsko številko 02 22 01 333. 

Prav tako jim je na voljo brezplačna telefonska številka Info fon 65+. Na telefonsko številko 080 22 01 lahko starejši pokličejo vsak delovni dan med 9. in 11. uro.

Pisarna morda med starejšimi še premalo poznana

Kot pravijo na občini, je pisarna morda med starejšimi še premalo poznana, saj je za nekatere stvari potreben čas, da se jih ljudje navadijo in jim to postane stalnica. 

»Veseli nas, da smo lahko starejše usmerili na prave naslove, jim posredovali željene kontaktne številke, pomagali pri prijavi k osebnemu zdravniku, jim prisluhnili ob težavah,« dodajo. 

Starejšim na voljo tudi brezplačen prevoz

Od 1. julija lani v mariborski občini deluje tudi projekt Prostofer. Ta povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč. 

Starejši lahko prevoz koristijo od ponedeljka do petka, pa naj gre za obisk zdravnika, nakup kruha v trgovini ali za obisk pokopališča.

»Vsekakor želimo biti starejšim prijazno mesto in prav s takšnimi manjšimi, a pomembnimi koraki skušamo prisluhniti in pomagati starejšim,« pravijo na občini. 

Dodajajo, da tovrstni servis predstavlja dodatno vrednost za vse generacije.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rq (nepreverjen)

kaj so pa naredili, da bi bila pisarna bolj prepoznana oz. da bi ljudje sploh vedeli zanjo? Tudi, če je bila objav v časopisu, bi jim moralo biti jasno, da upokojenci, ki so v finančni stiski, pač niso naročeni na časopise. Sedijo tam in so samim sebi namen. Na papirju pa se hvalijo, da je MB starejšim prijazno mesto. In kakšna je sploh "moč" te pisarne? Bodo z nekom, ki je v stiski, skupaj reševali stvari, posredovali zanj pri pristojnih službah, miu dejansko kaj uredili? Ali mu bodo dali samo kontakte, kam naj pokliče? Ker za to jih ne potrebujemo.

Nika-svinjskoglava (nepreverjen)

za 8 marec dan kurbarije bi bilo lepo da bi jim poklonili šopek
to bi bilo kot dodatek za minulo delo

In reply to by Rq (nepreverjen)

Franc s Piramide

Dokler si bodo neki javni uslužbenci v neki pisarni riti čohali, ne bodo haska.

Naj dvignejo svoje riti in obiščejo starejše doma in jim konkretno pomagajo,
če se že grejo neko dobrodelnost.

Rent A Rije (nepreverjen)

Minimalna penzija 1200 EUR, pa smo zmenjeni. Enako socialka. Brez pisarn in dodatnih stroškov.

Starejše novice