Na celjskem urgentnem centru so kot prvi s koncem julija uvedli plačljive nenujne zdravstvene storitve, o tem pa razmišljajo tudi drugod. Da bi bolniki za nenujne obiske urgentnega centra plačevali, si želijo tudi v mariborskem zdravstvenem domu.

To je za Mariborinfo potrdil vodja prehospitalne enote nujne medicinske pomoči Štefan Mally, ki meni, da bi uvedba plačevanja nenujnih zdravstvenih storitev v sistemu nujne medicinske pomoči, kamor sodi tudi ambulantna dežurna služba, pomenila bolj dosledno upoštevanje pravil zdrastvenega zavarovanja in predvidoma krajšanje dostopnega časa do nujne zdravstvene storitve za paciente, katerih zdravje je resno ogroženo.

Če si vodstvo Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, ki ima pod okriljem nujno medicinsko pomoč, a deluje v prostorih in v sodelovanju z UKC Maribor, prizadeva vpeljati plačljive nenujne zdravstvene obravnave, tega za zdaj ne podpirajo v UKC Maribor.

»V Urgentnem centru UKC Maribor zaenkrat ne razmišljamo o zaračunavanju nenujnih zdravstvenih storitev,« so za Mariborinfo potrdili iz UKC Maribor.

Vse več »nenujnih« pregledov

Bolezenski del urgentnega centra v Mariboru je po besedah Mallyja vsako leto bolj obremenjen s pregledi in storitvami, ki bi jih pacienti morali urediti pri osebnem izbranem zdravniku brez tveganja za resno poslabšanje zdravstvenega stanja, a iz številnih bolj ali manj upravičenih razlogov tega ne storijo.

Število »nenujnih« pregledov in storitev na bolezenskem delu urgentnega centra v Mariboru vsako leto raste za 8 odstotkov.

Presojal bi zdravnik

Ljudje smo različni in za vsakega je presoja o tem, kaj je nujno ali ne nujno, subjektivna. Posamezniki z vročino in glavobolom ne želijo čakati do delovnega tedna in namesto osebnega zdravnika obiščejo urgentni center že med vikendom.

Mally pojasnjuje, da stopnjo nujnosti vedno določi zdravnik. Tako že ob prihodu urgentni center vsak pacient po administrativnem sprejemu pri triažni diplomirani medicinski sestri opravi tudi oceno zdravstvene ogroženosti, ki ga postavi v določeno triažno kategorijo nujnosti.

»Tako bodo potencialno nenujni pacienti vnaprej opozorjeni, da obstaja možnost plačila za zahtevano zdravstveno storitev. Končno odločitev pa vedno postavi zdravnik po zdravstveni obravnavi v ambulanti,« je za Mariborinfo še povedal vodja prehospitalne enote nujne medicinske pomoči.

Koliko bi stal »nenujni« pregled?

Ceniki sicer po besedah Mallyja še niso pripravljeni, bodo pa upoštevali ceno zdravstvene storitve, ki jo za opravljene zdravstvene storitve izvajalcem izplačuje zdravstvena zavarovalnica in vpeljano prakso ostalih urgentnih centrov v Sloveniji.

To pomeni, da bi za osnovni pregled pri dežurnemu zdravniku za nenujno zadevo morali plačati okoli 20 evrov. Mally sicer pomirja strah pacientov in zagotavlja, da nihče ne bo ostal pred vrati urgence brez obravnave.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice