Šole in vrtci starše podrobneje obveščajo o ponovnem odprtju. Zaradi kadrovske in prostorske stiske se povsod ne bodo mogli držati vseh navodil. Prvi odgovor na to, kako bo mogoče organizirati varstvo in pouk, bo dalo testiranje zaposlenih.

Po okrožnici z navodili za ponovno odprtje vrtcev in šol, ki so jo prejeli v sredo pozno zvečer, so dnevi pred ponovnim odprtjem nekoliko drugačni, kot sicer.

»Veste, kako je. Tudi pred vsakim prvim septembrom je zelo drugačen dan, letos smo dočakali že pravzaprav že tretji začetek šolskega leta, tako da smo absolutno vznemirjeni,« pravi ravnatelj Osnovne šole Franca Lešnika - Vuka Slivnica pri Mariboru Franc Gosak.

Deljenja na manjše skupine ne bo

V Slivnici pri Mariboru bo pouk potekal po obstoječih oddelkih in otrok ne bodo delili na manjše skupine. Tudi na Osnovni šoli Ludvika Pliberška Maribor so že sicer oddelki nekoliko manjši in jih ne bodo delili, niti tega ne bi zmogli.

»Če bi vse oddelke naše šole delili na pol, bi za zagon prve triade potrebovali 36 učiteljev, skupno pa imamo 48 zaposlenih,« pojasnjuje ravnateljica Osnovne šole Ludvika Pliberška Maribor Lidija Todorović.

Otrok ne bodo odklanjali, pa čeprav bodo presegli normativ

Nacionalni inštitut za javno zdravje za vrtce priporoča, da je po skupinah v prvem starostnem obdobju le osem, v drugem starostnem obdobju pa do deset otrok.

»Če se bodo starši odločili, da potrebujejo vzgojni program v Vrtcu Murska Sobota, seveda otrok ne bomo odklanjali, ampak jih bomo sprejeli in to pomeni, da bomo mogoče morali iti v katerem primeru tudi nad ta normativ,« pravi ravnatelj Vrtca Murska Sobota Borut Anželj.

Najprej navodila na e-asistentu, nato prijave prisotnosti

Vrtec Murska Sobota ta teden obiskuje sto izmed skupno 650 vpisanih otrok, koliko jih bo prihodnji teden, še ne vedo.

»Starši sprašujejo, kako bo organizirano in zato jim bomo preko e-asistenta posredovali podatke, da bodo vsi o tem obveščeni. Seveda, bodo morali starši najaviti, kateri učenci bodo prihodnji teden prišli v vrtec in kateri ne, na podlagi tega pa bomo nato tudi oblikovali oddelke,« pravijo v Vrtcu Murska Sobota.

Kakšna sankcija čaka učitelje, ki ne želijo na test?

Morebitne potrjene okužbe na ponedeljkovih testiranjih bodo močno vplivale na organizacijo varstva otrok in šolskega pouka.

Ravnatelji sicer večjih težav pri prepričevanju zaposlenih o smiselnosti testiranja niso zaznali, čeprav natančne informacije o tem, kakšne bi lahko bile posledice za učitelje, ki se ne bi želeli testirati, niso imeli.

»Morda je ena dodatna skrb pri starejših učiteljih, ki bodo zdaj, roko na srce, delali v določenih pogojih, kjer pa bodo nekoliko bolj izpostavljeni okužbi,« je še povedal ravnatelj osnovne šole iz Slivnice pri Mariboru.

Po novem letu padec motivacije, izziv bo vzpostaviti delovni ritem

Šolarji so sicer dodobra osvojili uporabo sodobnih tehnologij pri šolanju od doma, a ob vrnitvi v šolske klopi učitelji vendarle pričakujejo nekaj težav.

»Zagotovo bomo imeli težave pri vzpostavljanju delovnega ritma. Moram povedati, da je pri učencih po novem letu motivacija za delo zelo padla, da so vsi nekako pričakovali, da zdaj pa bo in jih zdaj težko pripravimo k konstruktivnemu delu,« pa še opozarja ravnateljica Osnovne šole Ludvika Pliberška Maribor.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Preberite to spodaj ... v naših medijih tega ne moreš najti ...

Slovenci uočili komplikacije kod djece s koronom

Slovenski pedijatri do sada su kod djece otkrili 50-ak slučajeva neobičnih bolesti i komplikacija kod malih pacijenata koji su preboljeli zarazu novim koronavirusom.

Najčešće među njima su multisistemski upalni sindrom u djece (MIS-C), te upala malih krvnih žila povezanih s covid 19 (vaskulitis/vaskulopatija), naveo je u izjavi za medije Tadej Avčin, šef odjela za alergologiju, reumatologiju i kliničku imunologiju na Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani.

Takve pojave kod djece pedijatri su počeli uočavati tek u epidemiji koronavirusa, a pojavile su se do sada kod 48 djece koja su liječena na toj klinici.

Komplikacije kod neke djece javljaju se dva do šest tjedana nakon inficiranja, bilo da se radilo o simptomatskim ili asimptomatskim slučajevima zaraze.

Multisistemski upalni sindrom nastaje uslijed prekomjernog imunološkog odgovora, a djeca su prije dolaska u bolnicu bila zdrava i nisu imala kroničnih bolesti, izjavio je Avčin, dodavši da su se kod onih koji su imali asimptomatsku zarazu komplikacije pojavile kasnije nego kod onih s izraženim simptomima Covida-19.

Multiorganski upalni sindrom trenutno je najčešća imunološki posredovana (neinfektivna) upalna bolest kod djece u Sloveniji, a pedijatri trenutno nemaju podatke o dugotrajnom tijeku i mogućnosti recidiva.

Hospitalizacija traje oko 14 dana, a kod svih pacijeneta do sada se uspjelo postići smanjenje upalnog procesa.
No, dugoročne posljedice, posebno na srce, moći će se procijeniti šest mjeseci nakon pojave bolesti, objasnio je Avčin.
Do sada u Sloveniji zbog ove bolesti kod djece nije bilo smrtnih slučajeva, a prema stručnoj literaturi smrtnost od multiorganskog upalnog sindroma iznosi oko 1,5 posto.
Na Pedijatrijskoj klinici početak bolesti  je prvi put zabilježen kada djeca dobiju neobične osipe na nogama i rukama. To je upala malih krvnih žila, a ta je bolest povezana i s covid 19. "Najčešći su kožni osipi,  a rjeđe komplikacije drugih organskih sustava", objašnjava Avčin.

Starejše novice