Vremenoslovcem ta konec tedna ne bo dolgčas. Vse kaže, da prva pošiljka snega prihaja že ta ponedeljek.

V preteklih dneh je obilneje snežilo v naših gorah. Visoka snežna odeja, ki je v Julijskih Alpah debela okrog enega metra, se je po ocenah vremenoslovcev pojavila relativno zgodaj. Po nižinah je bilo za sneg zaenkrat še pretoplo, običajno prvi sneg dočakamo v decembru, a vsake toliko nas preseneti v novembru.

Agencija Republike Slovenije za okolje napoveduje, da nas po bolj ali manj sivem tednu v začetku prihodnjega tedna čaka sprememba vremena. Od severa nas bo dosegel hladnejši zrak, nad severnim Jadranom pa bo v noči na ponedeljek nastal ciklon. Sprva bo po nižinah deževalo, potem pa se bo ob prehodu hladne fronte v ponedeljek zgodaj zjutraj meja sneženja spuščala.

Ali bo snežilo tudi po nižinah? Če bo, kolikšna bo debelina snežne odeje?

Najmanj možnosti za sneg je po ocenah vremenoslocev na vzhodu države, kjer bo po prehodu fronte hitro zapihal suh severnik. Nekoliko večja verjetnost, da bi pobelilo, je po nižinah osrednje Slovenije. Najbolj gotovo pa je sneženje v višje ležečih krajih v pasu od Gorenjske do Notranjske in Kočevske. Na tem območju lahko predvsem v višje ležečih krajih pade okrog 20 centimetrov snega.

Po najbolj verjetnem scenariju bo torej večina nižin ostala zelenih, čeprav lahko za krajše obdobje po nekaterih nižinah tudi sneži oziroma se pojavi dež s snegom. Predvsem v hribih se bo sneg obdržal, saj bo tam temperatura nekaj dni pod lediščem.

Po nižinah bo jutranja temperatura nekoliko pod lediščem, čez dan pa bo okrog 5 stopinj Celzija. Kot običajno, bo ohladitev na Primorskem pospremila zmerna do močna burja, tudi drugje po državi bo nekaj dni vetrovno.

Verjetnost, da zapade v ponedeljek vsaj 1 centimeter snega e po nižinah vzhodne Slovenije in Primorske zelo majhna, v osrednjem delu države je polovična, v višje ležečih krajih od Gorenjske do Notranjske in Kočevske pa je velika. (Vir: ARSO)
To je količina padavin, ki bi jo dobili, če bi sneg stalili. Običajno je ob malce bolj mokrem snegu dovolj 1 milimeter padavin za 1 centimeter snega. (Vir: ARSO)

A vreme se lahko se spremeni ...

»Napoved je še negotova. Sam proces nastanka ciklona se še ni niti začel, zgodil pa se bo relativno hitro, zato je toliko manj zanesljivo napovedati točno lokacijo nastanka in potem gibanje samega ciklona. Kako blizu nas bo njegovo središče, kako globok bo in kako hitro se bo pomaknil južneje, vse to bo vplivalo na jakost in delež padavin v obliki snega,« pojasnjujejo državni meteorologi in dodajajo:

»Kolegom, ki bodo konec tedna pripravljali vremenske napovedi zagotovo ne bo dolgčas, pričakovane padavine ravno sovpadajo s ponedeljkovim jutrom, ko se večina ljudi odpravlja v službo, šole, po drugih opravkih. Zato so naše informacije v takih dneh še toliko bolj pod drobnogledom.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice