Slika je simbolična.
Januarja letos je javnost razburil incident v Vrtcu Ruše, ko naj bi vzgojiteljica kričala na jokajočega enoletnega otroka, ki je bil s trakom privezan na stolček. Zgodba zdaj dobiva epilog, saj je zaključena kriminalistična preiskava.

Spomnimo, januarja letos sta starša otroka v anonimnem pismu opisala dogajanje, ki sta mu bila priča v vrtcu. Kot sta zapisala, je vzgojiteljica kričala na otroka, ki je bil med tem s trakom privezan na stol. 

Ravnatelj vrtca Ladislav Pepelnik je vzgojiteljici takrat izrekel pisni opomin in trimesečni nadzor njenega dela zaradi kričanja na enoletnega otroka. Varnostno pripenjanje se mu ni zdelo sporno, saj ga uporabljajo pri mlajših otrocih, ki ne morejo samostojno sedeti. 

Inšpektorat Republike Slovenije za šolstvo in šport je uvedel inšpekcijski nadzor nad delom Vrtca Ruše. Policija pa je opravila kriminalistično preiskavo.

Po ocenah inšpektorata ravnatelj ni ravnal ustrezno

Inšpektorat za šolstvo v marcu ravnatelju poslal izvedensko mnenje Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, ki večjih kršitev ne zaznava. Podano pa je bilo priporočilo, da se več pozornosti nameni dodatnemu usposabljanju strokovnih delavcev na področju medsebojne komunikacije.

A ob tem je Inšpektorat za šolstvo podal oceno, da je pripenjanje na stolček v celoti nesprejemljivo in v nasprotju z načeli vzgoje in izobraževanja, ki so zajeti v kurikulumu za vrtce in v področni zakonodaji. Nemudoma je prepovedal prakso privezovanja na stolčke, kar so v vrtcu Ruše tudi upoštevali in sedaj uporabljajo proti zdrsne podlage. 

Tožilec ni prepoznal znakov kaznivega dejanja

Inšpekcijski nadzor še ni zaključen. Zaključila pa se je kriminalistična preiskava. V preiskavi, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ni bilo prepoznanih elementov kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe. 

»Zaradi anonimne prijave, pa se postavlja vprašanje, kdo bo in na kakšen način povrnil ugled našemu vrtcu,« je v izjavi za javnost zapisal ravnatelj. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice