Žički dvor je bil kljub izjemni lokaciji na levem bregu Drave prazen in je nezaščiteno propadal. A dvor se je, odkar je v lasti mariborskega podjetnika Saše Arsenoviča, počasi prebuja.

Žički dvor v Mariboru izvira iz srednjega veka in je bil do konca 14. stoletja last kartuzijanskega samostana iz Žič. V začetku 19. stoletja so ga skupaj z minoritskim samostanom, v katerem danes domuje Lutkovno gledališče Maribor, preuredili v vojašnico ter nato v vojaško sodišče in zapore. A v zadnjih desetletjih je bila stavba kljub izjemni lokaciji na levem bregu Drave prazna in je nezaščitena propadala.

Občina jo je večkrat poskušala prodati, a pri tem ni bila uspešna. Večino kupcev so odvrnili visoki stroški sanacije, ki so jih na primer v občinskem dokumentu iz leta 2009 ocenjevali na šest do osem milijonov evrov. Konec leta 2014 je objekt, ko je bil tik pred tem, da se poruši, za 214.000 evrov kupil mariborski podjetnik Saša Arsenovič.

Arsenovič ima v Mariboru že gostinski kompleks Rožmarin, nedavno pa je odprl še Gostilno in Hotel Maribor na Glavnem trgu. Območje je očistil in opravil najnujnejša dela, da sta stavba in njena okolica zdaj varna za obiskovalce in da objekt ne propada več. Nadaljnja dela pa prav zaradi potrebnega visokega finančnega vložka prelaga na prihodnja leta. Kaj točno, namerava tam urediti, še ne pove, poroča STA.

»Smo dlje, kot pa je videti. Arheološka izkopavanja so že za nami. Tako da, če boste pridno k nam hodili na pivo, bomo lahko tam tudi začeli kaj početi,« je ob odprtju Gostilne in Hotela Maribor za Mariborinfo dejal Arsenovič. Po njegovih besedah je s tem objektom nespoštljivo delalo več generacij.

Saša Arsenovič v Gostilni Maribor.

Precej dela je imel podjetnik tudi s težko in dolgotrajno obnovo Gostilne in Hotela Maribor: »Trajalo je približno leto več, ker so bili problemi tako s konstrukcijo, kot potem tudi s finalnimi deli, vendar smo vedno bolj razumeli, kako dobro princesko imamo in smo želeli, da bo zdaj kmalu vzletela.«

Princeska na Lentu se zbuja iz spanca

Dvor je, odkar je v lasti Arsenoviča, že gostil nekaj dogodkov, a tokrat je drugače. »Ko govorimo, da vrata dvora odpiramo prvič, mislimo predvsem na lastno produkcijo, s katero želimo nakazati smer vsebinske revitalizacije dvora, to je v imenu lepega združevati vsebine s področja gastronomije, kulture in umetnosti,« za STA pojasnjujejo v podjetju Galerija Gosposka, ki si je za eno ključnih vodil pri svojem razvoju zadalo revitalizacijo mestnega jedra Maribora.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice