Ograja oziroma tehnične ovire na meji s Hrvaško stojijo že dobra tri leta.

Slovenski vojaki so bodečo žico, ki so jo kasneje zamenjali s panelnimi ograjami, nameščali na meji s Hrvaško že od 11. novembra 2015. Preverili smo, kako je življenje ljudi ob meji videti danes. 

Na nenavaden prizor lahko naletimo že v Gibini, vasici, ki se nahaja v občini Razkrižje, kjer panelna ograja seka njive, ki jih obdeluje družina Marije Ščavničar. Na slovenski strani imajo štiri hektarje zemlje, na hrvaški strani pa 70 arov.

»Delamo na tej strani, delamo na drugi strani. Večjih motenj ni, nas pa moti, ker do ograje enostavno ne moremo nič sejati, orati, skratka nič,« pravi Ščavničarjeva.

Na njivo, ki je na drugi strani meje vodijo vrata, ki so čez dan odklenjena. Zaradi tehničnih ovir pa je obdelovanje njiv na hrvaški strani bistveno težje. Res je, da dobijo odškodnino, a kot pravi Marija Ščavničar, gre bolj za miloščino kot pa odškodnino.

Letos vlog naj ne bi niti oddali

Nič drugače se ne godi ljudem v Središču ob Dravi. Tudi tam je na meji najprej postavljena panelna ograja, ko je govora o odškodninah, pa - podobno kot v Pomurju - niso zadovoljni.

»V lanskem letu so bile odškodnine izredno majhne. V letošnjem letu pa sploh nimam podatkov o tem, ali bi se kdo odločil, da bi ponovno vložil vlogo za te odškodnine,« pravi Jurij Borko, župan občine Središče ob Dravi.

A domačini so se z življenjem z žico na meji nekako sprijaznili. V Zavrču jim drugega sploh ni preostalo; panelna ograja namreč seka dva zaselka in se vije tik ob dvoriščih hiš. 

»Je pa res, da se počutiš, kot da si v živalske vrtu ali kaj podobnega. Vse okoli tebe je ograjeno, človek nima prostega prehoda, nimaš nič,« nejevoljno pove eden od domačinov.

Želijo si, da se čim prej odstrani

Domačini sicer imajo ključe za nekatere prehode v ograji, a meja, ki je bila nekoč le navidezna, zdaj bode v oči. Na vprašanje, ali so v vsem tem času v Zavrču videli migrante, ena od domačink pove:

»Ponoči velikokrat slišim, da s helikopterji letajo okoli, da jih verjetno iščejo. Včasih drugi dan tudi slišimo kaj po radiu, da so jih lovili ali podobno. Toda do mene, oziroma lahko bi dejala do nas, še niso prišli.«

Prebivalcem ob meji pa je skupno eno, vsi si namreč želijo, da bi oblasti ograjo čim prej odstranile.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
styria (nepreverjen)

Bi jih rad videl jamreke, ko se bi jim pol Afrike vsipalo čez te njive ...

goostt (nepreverjen)

Prepozno postavljena ovira, podhranjena policija, vojska v razsulu, meja nezavarovana, kaj bi še radi, pokažite mi enega ali eno, ki doma ne zapira vrat po potrebi tudi zaklepa ?!
Za štajersko je rešitev le samostojna pokrajina in štajerska VARDA !!

In reply to by styria (nepreverjen)

Stajaaaaa (nepreverjen)

Poimenivani logoristi ob živi po 80 letih se bo ob žici poimenivalo ljudstvo ob žici oz Mesto ob žici>v vsak vek je imela živa pojem in pomen .Zakaj?je tega potreba????

Starejše novice