Maribor že nestrpno pričakuje 54. Zlato lisico, na kateri bodo v začetku januarja nastopile najboljše smučarke na svetu. Na tekmovanju bo svojo vlogo imela tudi Ilka Štuhec.

Tekmovanje na 54. Zlati lisici bo potekalo 6. in 7. januarja. Organizatorji so danes slavnostno podpisali sponzorski pogodbi z Zavarovalnico Sava in Novo KBM, ob tem pa na novinarski konferenci povedali, da priprave potekajo skladno z načrtom.

Zavarovalnica Sava in Nova KBM ostajata v tesnem sodelovanju z Zlato lisico tudi v letošnjem letu. Predsednik uprave Zavarovalnice Save David Kastelic je povedal, da se znova bliža pravi praznik vse Štajerske in tudi Slovenije, ki ga z veseljem podpirajo. Tudi Nova KBM ostaja med sponzorji Zlate lisice. Jernej Močnik je poudaril, da je Zlata lisica najpomembnejši regionalni dogodek, ob tem pa poleg druženja zanje predstavlja tudi možnost za poglabljanje poslovnih stikov.

»Veselimo se Zlate lisice. Prepričani smo, da bo tudi letos zelo dobro izpeljana. Za Zavarovalnico Sava je to eden največjih dogodkov, ki ga z veseljem podpiramo. Tekmovanje je ponos vse Slovenije. Je eden največjih, najbolj eminentnih dogodkov, ki ga bomo tudi v prihodnje z veseljem podpirali,« je povedal Kastelic.

Pet ali šest mrzlih dni bo dovolj

Generalni sekretar tekmovanja Srečko Vilar se je uvodoma zahvalil sponzorjema, ki tekmovanju stojita ob strani in omogočata organizacijo take prireditve v Mariboru. Priprave na Zlato lisico so že v polnem teku, v organizacijskem smislu so že zelo daleč. Maksimalno pa bodo morali tudi izkoristiti vremenske pogoje in v sodelovanju z upravljavcem pripraviti snežno podlago.

»Več kot 10 dni so topovi že nameščeni na progi, dva dni pa smo že uspešno zasneževali. Žal nam trenutne razmere zdaj ne dopuščajo, da bi zasneževali, saj ni dovolj mrzlo. Za priprave celotne proge potrebujemo 70 tisoč kubičnih metrov snega. S topi, ki so na voljo lahko to realiziramo v petih do šestih dneh. Smo zmerni optimisti. Pričakujemo, da bodo temperature do 28. decembra, ko je snežna kontrola, padle in omogočile, da bo proga pripravljena,« je še povedal Vilar.

Na letošnji Zlati lisici pripravljajo tudi novost za gledalce, in sicer nedeljski družinski dan. Na ta dan bodo na voljo posebne družinske karte, po katerih bo vstopnica za dva odrasla in dva otroka znašala skupno 15 evrov. Na tekmovanju pa bo ena izmed glavnih gostij domača šampionka Ilka Štuhec, ki zaradi poškodbe v letošnji sezoni ne bo tekmovala.

Več kot 200 tekmovalk iz 24 držav

Do tega trenutka je na tekmovanje že prijavljenih 213 tekmovalk iz 24 držav. Z njimi bo prispelo vsaj 108 spremljevalcev, Srečko Vilar pa je povedal, da so med prijavljenimi prav vse najboljše smučarke. Tekma na Zlati lisici bo ena izmed zadnjih pred odhodom na olimpijske igre, kar bo dalo tekmovanju še dodatni žar.

Lani Zlato lisico spremljalo 7,36 milijona gledalcev

Organizatorji Zlate lisice upajo, da bodo na prihajajočem tekmovanju še presegli lanske rekordne rezultate televizijske gledanosti. Lansko tekmovanje je po televiziji spremljalo kar 7,36 milijonov gledalcev po vsem svetu, kar je Zlato lisico uvrstilo na visoko 9. mesto med vsemi moškimi in ženskimi tekmami v svetovnem pokalu v alpskem smučanju.

Odlična gledanost je bila tudi v Sloveniji, kjer je veleslalomsko tekmo v najbolj gledanem trenutku spremljalo kar 70-odstotkov Slovencev, ki so bili pred televizijo.

Zlata lisica ostaja na koledarju

Tudi letošnji proračun tekmovanja znaša 1,1 milijona evrov, 70-odstotkov pa pri tem prispevajo tuji sponzorji. Ostalih 30-odstotkov si organizatorji zagotovijo sami, s pomočjo slovenskega gospodarstva. Pred časom se je pojavila bojazen, da Zlata lisica ne bi bila več v koledarju tekmovanj za svetovni pokal oziroma bi namesto veleslaloma in slaloma gostila le paralelni slalom. Srečko Vilar je povedal, da imajo dokaj trdna zagotovila iz najvišjih vrhov, da se bo tradicionalna tekma za Zlato lisico obdržala v koledarju in to v obsegu ter terminu, kot do sedaj, tudi po letu 2021.

Znan program na Trgu Leona Štuklja

Dogajanje ob tekmovanju za Zlato lisico pa se bo začelo že v petek 5. januarja, ko bo na sporedu žrebanje številk na Trgu Leona Štuklja. Pred in po žrebanju bo nastopila skupina Šank rock, dogajanje pa se bo začelo ob 17.15. Med sobotnim veleslalomom bodo med obema tekoma zabavali Frajkinclari, na večerni razglasitvi rezultatov in žrebanju številk za slalom na Trgu Leona Štuklja pa Prismojeni profesorji bluesa. Med nedeljskim slalomom bo gledalce ogrevala Saška Lendero.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice