Potem ko je na začetku julija župan Andrej Fištravec simbolično odstranil prvi radar na križišču TItove ceste in ulice Pariške komune, je Nigrad zdaj odstranil vseh 35 zloglasnih radarjev.

Ob »simboličnem« začetku odstranjevanja radarjev je župan Fištravec takrat dejal, da to ni začetek predvolilne kampanje, saj da »ta traja že štiri leta«. Poteza, s katero si je zagotovo skušal pridobiti dodatne simpatije Mariborčanov, je zdaj zaključena. Na Mestni občini Maribor so za Mariborinfo potrdili, da je bil v teh dneh s strani Nigrada odstranjen še zadnji izmed 35 zloglasnih radarjev, ki jih je postavil nekdanji župan Franc Kangler.

Stanje po Mariboru smo preverili tudi sami in se prepričali, da so bili res odstranjeni vsi radarji.

Dva radarja v muzej, napeljava ostaja - bodo postavili nove radarje?

Nigrad radarje skladišči, dve radarski ohišji pa bosta potem umeščeni v Muzej narodne osvoboditve Maribor kot družbeno-zgodovinski »spomenik«. Zanimivo je, da električna napeljava ostaja, kar pomeni, da bi bilo na istih lokacijah možno montiratu druge, »nove« radarje.

»Verjetno, da bi bilo. Tudi kaj drugega, načeloma. Priklopi so isti kot zdaj, mi bomo to konzervirali, tako da elektrika bo vsekakor ostala. Zdaj, kaj se bo s tem naredilo, ko se kdo odloči, je pa druga zgodba,« je ob odstranitvi prvega radarja povedal Jože Planinc iz Nigrada.

Radarji vendarle ne bodo »nekakšna postepekajevska inštalacija«

Spomnimo, da je občina decembra 2016 sklenila poravnavo s podjetjem Iskra v višini 7 milijonov evrov, po kateri so radarji prešli v last Mestne občine Maribor. Slednja je že tedaj napovedala fizično odstranitev radarjev v mestu.

Mariborski župan je sicer ob poravnavi dejal, da ga radarji ne bi motili kot »nekakšna postepekajevska inštalacija«.

Zlogasni radarji so ob postavitvi v nekaj dneh ujeli več tisoč prehitrih voznikov, sledili so množični ulični protesti, zaradi katerih je bil prisiljen odstopiti tedanji župan Franc Kangler. Dogajanje je sovpadalo z zaključkom Evropske prestolnice kulture, ki jo je mesto gostilo v letu 2012.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice