Odbor za podelitev Glazerjevih nagrad je Glazerjevo nagrado za življenjsko delo za leto 2019 podelil akademskemu slikarju Bogdanu Čobalu.

Glazerjeve nagrade, poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino svojega ustvarjalnega življenja preživel v Mariboru, so priznanja Mestne občine Maribor za življenjsko delo ali za posamične vrhunske dosežke na področju kulture. Vsako leto se lahko podelijo Glazerjeva nagrada za življenjsko delo ter največ tri Glazerjeve listine za pomembne dosežke v krajšem časovnem obdobju ali za večletno delo pri posredovanju kulturnih vrednot in spodbujanju kulturnega življenja v Mestni občini Maribor.

Nagrada za življenjsko delo v roke slikarju Čobalu

Na razpis za Glazerjevo nagrado in Glazerjeve listine v letu 2019, ki je bil objavljen 16. oktobra 2018 in odprt do 16. decembra 2018, je prispelo 26 predlogov s 17 predlaganimi kandidati, od tega 11 kandidatov za Glazerjevo listino in 6 kandidatov za Glazerjevo nagrado za življenjsko delo. Strokovne komisije so opravile izbor ter Odboru za podelitev Glazerjevih nagrad posredovale v odločanje več predlogov. Ta je na svoji seji 6. marca 2019 izbral naslednje nagrajence:

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo prejme v letu 2019 akademski slikar Bogdan Čobal.

Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh oziroma treh letih prejmejo:

•    Manica Klenovšek Musil, ilustratorka in avtorica otroških slikanic,
•    Petra Kolmančič, pesnica,
•    Simon Krečič, umetniški vodja in dirigent.

»Za podelitev Glazerjeve nagrade za življenjsko delo ima Maribor veliko ustvarjalcev, ki presegajo lokalni prostor in tudi Slovenski prostor, žal pa je nagrada le ena in tudi zaradi tega ima vrednost. Zaradi tega je imela komisija zelo težko delo. V letošnjem letu je bila sprejeta odločitev odločitev, da Glazerjevo nagrado za življenjsko delo dobi slikar Bogdan Čobal. Glede na svoj pol stoletni življenjski slikarski opus v akrilu, olju in grafiki, za svoje aktivno delo in zavzemanje za status umetnika, slikarja v okviru društva Likovnih umetnikov Maribor pa tudi na državnem nivoju,« je povedal Zdravko Luketič, mariborski podžupan. 

Podelitev Glazerjevih nagrad in Glazerjevih listin bo v sredo, 21. marca, ob 18. uri v Minoritski cerkvi Lutkovnega gledališča Maribor. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice