V svečani dvorani Rotovž so uradno razglasili letošnje rezultate Mladi za napredek Maribora 2021.

Razglasitev rezultatov je potekala v petek, 7. maja, v svečani dvorani Rotovž, od koder je potekal prenos v živo na Facebook strani Zveze prijateljev mladine Maribor. Mlade raziskovalce sta pozdravila in jim prva čestitala podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved in predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor Nina Babič.

Spletno prireditev je z glasbenim nastopom popestril Vito Beton. Program so pripravili in ga tudi vodili nekdanji raziskovalci Nomi Hrast, Anej Irgolič in Nina Simonič.

Mladi za napredek Maribora vse od leta 1982

Raziskovanje mladih v programu Mladi za napredek Maribora poteka vsako šolsko leto že od leta 1982, sprva v organizaciji Mestne občine Maribor, od 2007 pa pod okriljem Zveze prijateljev mladine Maribor.

Projekt spodbuja in širi ustvarjalnosti in inovativnosti mladih, uči samostojnega raziskovalnega dela in vzbuja zavest o soodgovornosti za razvoj okolja v katerem živimo. Vsako leto v programu sodeluje več kot 300 mladih raziskovalcev iz višjih razredov mariborskih osnovnih šol, srednjih šol in dijaških domov, ki oddajo več kot 200 raziskovalnih nalog in inovacijskih predlogov na več kot 30-ih raziskovalnih področjih.

Avtorji in avtorice najbolje ocenjenih nalog prejmejo nagrado »izlet presenečenja«, nekateri med njimi pa so uspešni tudi na državnem tekmovanju v Murski Soboti in mednarodnih srečanjih mladih raziskovalcev. Vsako leto sodeluje tudi okoli 150 mentorjev.

Nagrajenci v letu 2021

Med osnovnimi šolami se je po številu točk na prvo mesto uvrstila Osnovna šola Janka Padežnika, sledita ji Osnovna šola Toneta Čufarja in Osnovna borcev za severno mejo. Za najboljšega mentorja je bila razglašena Mateja Slana Mesarič iz Osnovne šole Janka Padežnika.

Prvo nagrado med avtorji, nagrado Zveze prijatelje mladine Maribor, je prejel Brin Naterer iz Osnovne šole Malečnik, za nalogo s področja kemije, kemijske tehnologije Piroliza in gazifikacija. Nagrado Pustolovščina, za šolo, ki je v primerjavi s preteklim letom najbolj napredovala, je prejel Tehniški šolski center Maribor.

II. gimnazija Maribor je bila razglašena za najuspešnejšo šolo med srednjimi šolami, Srednja elektro-računalniška šola je zasedla drugo mesto, na tretje se je uvrstila Srednja šola za oblikovanje Maribor. Za najboljšega mentorja je bil razglašen Mihael Kukovec iz Tehniškega šolskega centra Maribor.

Letos so prav tako podelili nagrado dr. Brede Žerjal, nagrado za samostojnega avtorja med srednješolci je prejel avtor Marko Balažič iz Prve gimnazije Maribor, za nalogo s področja umetnosti Pomen in simbolika katoliških liturgičnih oblačil na slovenskem.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice