Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Po tem, ko je mariborska občina sporočila, da se v mestu odpira mednarodna šola, je sedaj naposled znano, kdaj bo šola sprejela prve učence. Otvoritev se namreč zamika zaradi nedoseženega dogovora z ministrstvom o dodatnem financiranju.

Prvič bodo v šolo z mednarodnim IB programom učenci vstopili jeseni 2023, so sprejele Mestna občina Maribor, Osnovna šola Leona Štuklja Maribor in II. gimnazija Maribor. 

Šola bo izvajala program mednarodne organizacije International Baccaleurate Organization iz Ženeve oziroma IB program od 3. do 18. leta starosti

»Kljub redni komunikaciji z ministrstvom za šolstvo, ki je sicer potekala v duhu podpore mariborskim načrtom, do roka, ko bi bilo odprtje šole v naslednjem šolskem letu še izvedljivo, ni bil dosežen dogovor o dodatnem financiranju s strani države,« razlagajo na mariborski občini.

Odločitev občine tako je, da bodo v letošnjem letu potekale dodatne pripravljalne aktivnosti, jeseni bo za učitelje izvedeno izobraževanje za izvajanje IB programa, sprememba odloka o Osnovni šoli Leona Štuklja Maribor, speljani bodo vsi dodatni postopki in pripravljen poziv za vpis učencem. 

»Vzporedno pa bodo intenzivno tudi potekali nadaljnji pogovori z ministrstvom za šolstvo,« dodajajo na občini.

Osnovna šola Leona Štuklja že pripravlja vse potrebno za odprtje

Vodenje mednarodnega IB programa v Mariboru bo ob pomoči Mestne občine Maribor in skupaj z II. gimnazijo Maribor prevzela Osnovna šola Leona Štuklja Maribor, ki za te potrebe že vzpostavlja vso infrastrukturo. 

»Pobude za vzpostavitev IB programa mednarodne šole v Mariboru smo se zelo razveselili in ga pozdravljamo kot dodatno izobraževalno dejavnost v Mariboru. Maribor je zaradi svoje geografske lege pogosto na prehodu tujcev, ki želijo tukaj živeti, se izobraževati in delati,« razlaga Mirko Škundrić, ravnatelj Osnovne šole Leona Štuklja.

Pri tem dodaja, da mesto raste in se razvija, zato je po njegovo prav, da se tudi izobraževalne aktivnosti razvijajo skupaj z mestom. 

»Naši načrti so, da vzpostavimo vso potrebno infrastrukturo za delovanje šole, definiramo prostore in opremo, ki jo bomo potrebovali za šolo in se začnemo pripravljati na izobraževanje učiteljev in vpis za naslednje šolsko leto,« pravi Škundrić.

Na občini zadovoljni z vpisom

Na mariborski občini pri tem še razlagajo, da je bilo v procesu priprave na odprtje mednarodne šole narejenih več zakonskih in vsebinskih korakov, kot je pridobitev soglasja k izvajanju takšnega programa na Osnovni šoli Leona Štuklja Maribor s strani ministrstva za izobraževanje.

»Vpis in interes je bil zadovoljiv glede na dejstvo, da dokončna odločitev o odprtju šole še ni bila sprejeta, ocenjujemo tudi, da je za vpis potrebno daljše časovno obdobje, da bo novico o odprtju šole dosegla vse potencialne zainteresirane osebe,« zaključujejo na občini.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice