Slika je simbolična.
Mariborska Piramida je v zadnjih dnevih odeta v temo. Po tem, ko so 1. decembra po vsem mestu prižgali praznične lučke, so te na Piramidi že čez nekaj dni ugasnile. Znano je, zakaj te še vedno ne gorijo.

V Mariboru so se praznične lučke letos prižgale kasneje kot zadnjega leta. Slavnostno so jih prižgali 1. decembra, s čimer so Mariborčani začutili praznični utrip mesta. 

Na občini so ob prižigu napovedali, da bodo lučke zaradi varčevanja z energijo v trenutni energetski krizi izklapljali, praznična prizorišča po mestu delno osvetljevali s pomočjo sončne elektrarne na strehi Elektra Maribor ter po načrtu študentov fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko s pomočjo dveh koles sistema MBajk, na katerih bodo lahko obiskovalci s potiskanjem pedal proizvajali energijo za osvetlitev božičnega drevesa.

S 1. decembrom so zaživele tudi praznične lučke na Piramidi, vendar so se te nekaj dni kasneje ugasnile. Preverili smo, zakaj te še vedno ne gorijo.

Praznične lučke na Piramidi že nekaj dni ne gorijo

Praznična okrasitev v Mariboru sicer sledi pred leti zasnovani tematiki čarobnih niti, pri čemer stara svetila postopno zamenjujejo z novimi, varčnejšimi.

Tako so se letos na občini odločili, da bodo zaradi energetske draginje lučke ugašali ob 23. uri, proti koncu meseca nekoliko kasneje. Prav tako so se odpovedali okraskom na drogovih ulične razsvetljave, saj teh ne morejo ločeno ugašati, so pa kot že omenjeno zagorele luči na Piramidi.

Vendar so te gorele le nekaj dni, pri čemer se v petek zvečer, natančneje 6. decembra, niso prižgale.

To je na portalu Izboljšajmo Maribor, s katerim lahko občani podajo svoje pobude in vprašanja, ki se nanašajo na mesto, izpostavila Mariborčanka Mojca Pepelnik, ki je med drugim vodja krvodajalske akcije Vijol'čna kri.

»Sem jutranja pohodnica in mi te lučke izjemno veliko pomenijo na moji poti. Hkrati pa so kot 'svetilnik' mesta, ki je viden še daleč okoli. Za mesto pomeni izjemno kuliso in neizmeren vir navdiha in veselja,« je med drugim zapisala Pepelnik.

Na Piramidi so se pojavile obsežnejše okvare svetilk

Na vprašanje, zakaj lučke na mariborski Piramidi ne govorijo, so že odgovorili na Mestni občini Maribor.

Zapisali so, da so se na Piramidi v tem času pojavile obsežnejše okvare svetilk, ki jih za zamenjavo okvarjenih, ni bilo mogoče pravočasno nabaviti

»Prav tako pa so lučke na Piramidi specifičen primer glede dostopnosti, ki jo pogojuje suho vreme. Zaradi obilnega deževja v preteklem tednu in posledično razmočenih tal ni bilo možno z delovnimi vozili dostopati do žarnic, ki so v okvari. Da se oba pogoja ujameta, bomo popravilo začeli izvajati v začetku naslednjega tedna,« so še zapisali.

Tako bo potrebno za večerni ali zgoden jutranji pohod na Piramido ob prižganih lučkah še malce počakati.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice