Aleš Zamuda, doktor računalništva in informatike, je s kolegi iz Kanarskih otokov razvil algoritem za optimizacijo poti globokomorskih vozil.

Slovenski raziskovalec in doktor računalništva in informatike Aleš Zamuda iz Inštituta za računalništvo Univerze v Mariboru je skupaj z znanstveniki iz Kanarskih otokov razvil metodo globokomorskih optimizacij poti. Gre za robotske globokomorske sonde, ki s pomočjo satelitov podmorskih vozilom posredujejo informacije o čim bolj optimalnih premikih pod vodo za večjo energetsko varčnost in varnost.

Dvojna namembnost robotskih sond

Sam Zamuda je razvil tako imenovan evolucijski algoritem za lažje usmerjanje podmorskih vozil in ga podelil z raziskovalci na Kanarskih otokih, ki so že imeli lastno platformo. Takšno vozilo je bilo bolj optimizirano; zaradi algoritma je ponudilo najkrajšo, najvarčnejšo in najvarnejšo pot za premikanje po morskih globinah. Gre za veliko bolj efektiven algoritem kot tisti iz numerične matematike,  saj ponudi dobro rešitev v krajšem času. Algoritem upošteva tudi različne morske nevšečnosti – morske vrtince, vreme in razmere na morju.

S temi robotskimi sondami pa je mogoče početi še vse kaj drugega. Zelo dragocene bodo pri raziskovanju morskega življenja, pri pregledovanju naftnih platform, zbiranju senzorskih podatkov, drugih vozil in tako naprej.

Aplikacija za simulacijo življenja dreves

Evolucijski algoritmi pa niso njegova Edina dejavnost. Trenutno razvija tudi aplikacijo EcoMod, ki simulira naravno zaraščanje dreves skozi stoletja, pri tem pa uporablja realne terenske podatke.

Foto: FERI

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice