Vir: Mestna občina Maribor
Mestna občina Maribor že peto leto zapored organizira niz aktivnosti ob obeleževanju okoljskih dni in čistilno akcijo Moji odpadki, moja skrb. Ta bo potekala v času med 18. marcem in 22. aprilom 2023.

Mestna občina Maribor v okviru projekta Izboljšajmo Maribor, že peto leto zapored organizira veliko občinsko čistilno akcijo Moji odpadki, moja skrb. 

»V letošnjem letu smo se odločili, da povežemo našo čistilno akcijo z obeleževanjem pomembnih okoljskih dni,« je povedala Neva Pipan, vodja projekta Izboljšajmo Maribor in koordinatorka akcije.

Gre za mednarodni dan gozdov (21. marec), svetovni dan voda (22. marec) in svetovni dan zemlje (22. april).

Aktivnosti se bodo začele 18. marca s čiščenjem reke Drave, nadaljevale se bodo s pomlajevanjem Stražuna. Sledita soboti, namenjeni veliki čistilni akciji območij v mestni občini. 29. marca bodo očistili tudi tržnico v Novi vasi.

Med aktivnostmi, ki se bodo odvile v tem času je tudi akcija prenašanja dvoživk pri Treh ribnikih in akcija vzpostavljanja javnih zelenih površin za pašo čebelic in divjih opraševalcev. 

Kdaj in kje bo potekala čistilna akcija našega mesta? 

Irena Bartok iz službe za korporativno komuniciranje Javnega holdinga Maribor, je podrobneje predstavila, kdaj in kje bo potekala čistilna akcija.

25. marca bo potekala čistilna akcija v območju 1, ki predstavlja območje vseh krajevnih skupnosti, mestne četrti Brezje-Dogoše-Zrkovci in območje Stražuna. 

Naslednjo soboto, 1. aprila, bo potekala akcija čiščenja območje vseh mestnih četrti. 

Občani na sprehodu v naravi 25. marca (Območje 1) in 1. aprila (Območje 2) med 9:00 in 14.00 uro pobirajo odpadke v vrečke. Odpadke morajo občani odložiti na začasna zbirna mesta najkasneje do 14. ure.

Na zbirna mesta ni dovoljeno odlagati nobenih odpadkov, ki niso bili najdeni v naravi: kosovnih, gradbenih, nevarnih ali drugih odpadkov.

Vir: Mestna občina Maribor

Očistili bodo tudi strugo reke Drave in podhod Nova vas-Tabor

Potapljaško društvo Maribor bo 18. marca tradicionalno čistilo strugo reke Drave. V okviru akcije bo predstavljen projekt Varuhinje rek, za animacijo otrok bo poskrbel zavod Mars. 

Akcija bo potekala od 9.00 ure do 14.00 ure od Koblerjevega zaliva do Vodnega stolpa na Lentu. Vojo Erakovič iz Potapljaškega društva Maribor je ob tem povedal, da bodo čistili tudi na Ptuju in Varaždinu.

29. marca bodo javna podjetja, zaposleni na javni upravi in občani, ki živijo v bližini uredili podhod Nova vas-Tabor. Pipan pojasnjuje, da sta bila v tem podhodu izglasovana tudi dva projekta participativnega proračuna. Eden je čiščenje grafitov na tržnici, drugi pa ureditev stopnic. 

Ves čas trajanja akcije, v času od 21. marca do 22. aprila, se bodo izvajale aktivnosti odstranjevanja bele omele. 

Na divjem odlagališču zelenega odreza in gozdnem robu Stražuna bodo odstranili nepravilno odložen zeleni odrez, območje očistili in nato skupaj z učenci in otroki zasadili območje v dolžini 50 metrov s sadikami rastlin, ki bodo pomladile gozdni rob.

25. marca bo Dan za Stražun, ko bo organiziran posvet z občani o pomenu mestnega gozda in o viziji njegovega razvoja za pripravo strategije upravljanja mestnega gozda.

Program aktivnosti v okviru čistilne akcije Moji odpadki, moja skrb:

  • 18.marec: Mednarodna ekološka akcija Drava 2023– čiščenje struge reke Drave in obrežja reke v organizaciji Potapljaškega društva Maribor in Mestne občine Maribor. Akcija bo potekala od 9.00 ure do 14.00 ure od Koblerjevega zaliva do Vodnega stolpa na Lentu.
  • 21. marec: »pomlajevanje Stražuna« - Odstranjevanje divjega odlagališča zelenega odreza in skupnostno sajenje dreves  s šolami, vrtci in občani
  • 24. marec: šole in vrtci, čistilna akcija Moji odpadki, moja skrb (Območje 1)
  • 25. marec: občani, čistilna akcija Moji odpadki, moja skrb (Območje 1: Stražun, MČ Brezje-Dogoše-Zrkovci in  krajevne skupnosti)
  • 25. marec: Dan za Stražun - posvet z občani v Stražunu v času čistilne akcije
  • 31. marec: šole in vrtci, čistilna akcija Moji odpadki, moja skrb (Območje 2)
  • 1. april: občani, čistilna akcija Moji odpadki, moja skrb (Območje 2)
  • 22. april: Dan Snage in umetniška instalacija iz odpadkov najdenih v času čistilne akcije (GT, stojnice, izmenjevalnica, kolo sreče …)
  • 29. marec od 13.00 – 17.00 ure: Naš EKO dan - urejanje podhoda Nova vas-Tabor (skupna akcija zaposlenih mestne uprave in Javnega holdinga Maribor pri čiščenju in urejanju izbranega območja)

Vel informacij o aktivnostih je na obarvani povezavi

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nezakonito delo (nepreverjen)

zurnal24/slovenija/revolucija-pri-dohodnini-adijo-neobdavcen-prevoz-malica-in-regres-
rtvslo/gospodarstvo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-50-8-milijarde-evrov

Jaja (nepreverjen)

Ja moj odpadek je moja stvar in ne stvar, ki bi jo naj pobirali za drugimi...

Kkk1485 (nepreverjen)

Žal boste morali
Odpovedati, ker bomo nastavljali smrtonosne pasti za medvede, lisice, volkove, divje rise….. itd.

Leka (nepreverjen)

Visoke petke in rokavice za čiščenje smeti .

Koba (nepreverjen)

Na desnem bregu bomo lovili glodalce, da ne bomo koga zamenjali...., kaj za MOM to ni alarmantno?!?!
Zjutraj potegnem rolete, pa me gleda podgana z vrta, halo!! Komadi ko mačke!!??

BOZIDARKAPUCINAR (nepreverjen)

UBOGI OTROCI, SRAMOTA ,DA STARŠI TO DOVOLIJO

Katja7 (nepreverjen)

Idioti,ki organizirajo take akcije.To je eno samo podpiranje svinjanja okolja,le na drug način.Zakaj da čistim svinjarijo nekoga drugega?????Raje delajte na tem,da se dvigne kultura ljudi,da že v štartu ne smetijo.Ampak to je pri nas mission impossible.Odstranite vzrok,ne posledico in takšne akcije več ne bodo potrebne.

Mbb (nepreverjen)

Taborsko tržnico je potrebno TAKOJ zapreti in ZABETONIRATI . Sramota ,da so vsi župani samo obljubljali kako bodo uredili tržnico Tabor ? NAROD JE GLUP .

Starejše novice