Maribor bo po napovedih mestnih oblasti letos končno dočakal več let napovedani pasji park. Medtem ko bo Maribor dobil prvega, bo Ljubljana imela že pet pasjih parkov, Murska Sobota pa kar 8-krat večjega od mariborskega. Bo park dovolj velik?

V Mariboru je okoli 10.000 psov, a lastniki svojih ljubljenčkov še vedno nikjer ne morejo zavarovano spustiti s povodca. Medtem ko bo Ljubljana letos dobila že peti pasji park, bo Maribor če bo šlo vse po načrtih letos dobil šele prvega.

Pozivi k ureditvi pasjega parka, ki ni več stalnica le v tujini, temveč tudi v večini slovenskih mest, se sicer vrstijo že leta.

Vsi psi morajo biti na javnem mestu zavarovani s povodcem, sicer lastnikom grozi globa v višini 200 evrov. Prepovedano je tudi voditi pse na območju javnih otroških igrišč, redarji pa poostreno preverjajo še pospravljanje pasjih iztrebkov, ki jih mnogi lastniki psov ne pobirajo. Za zadnji dve določili lastnikom psov preti dobrih 62 evrov globe.

Ljubljana že pred osmimi leti, Maribor letos (če bo šlo vse po načrtih)

Maribor v tem pogledu močno zaostaja za drugimi mesti, čeprav je v mestu kar 10 tisoč psov. Ljubljana je svoj prvi pasji park dobila že pred osmimi leti, kmalu jih bo imela že pet. Pasji park poznajo tudi v drugih slovenskih mestih, najbližje Mariboru v Murski Soboti, ki ima skorajda desetkrat manj prebivalcev.

»Pasji park je načrtovan v letošnjem proračunskem letu, tako izgradnja kot odprtje parka. Načrtujemo, da bo letos tudi realiziran, če ne bo prišlo do zapletov,« so za Mariborinfo konec junija povedali na Mestni občini Maribor. Za vzpostavitev pasjega parka v Mariboru trenutno strokovne občinske službe izdelujejo projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekt za izvedbo.

Park ob vojašnici, v dveh ločenih delih

Eden izmed razlogov, da pasjega parka v Mariboru še ni, je tudi da, da je občina dolgo iskala primerno mesto za vzpostavitev parka. Zdaj so na občini že odločeni, da se bo prvi pasji park v Mariboru nahajal ob Vojašnici generala Maistra na Taboru.

Pasji park na Taboru bo po navedbah mariborskih občinarjev velik približno 1000 kvadratnih metrov. Park bo sicer razdeljen na dva ločena dela, ki bosta namenjena za večje oziroma manjše pse. Poleg nujno potrebne ograje, bodo v mariborskem pasjem parku zasadili drevesa, postavili velik pitnik in drugo urbano opremo, so za Mariborinfo še zatrdili na občini.

Bo park dovolj velik?

Pasji park v Mariboru bo dolg 100 in širok 10 metrov. Ob tem bo še razpolovljen z ograjo, saj bo en del namenjen za velike, drug pa za manjše pse. Pes v Mariboru bo torej imel na voljo 50 metrov dolg in 10 metrov širok prostor, kjer se bo lahko igral brez povodca. Bo to dovolj?

V Ljubljani bo kmalu že pet parkov, sedanji štirje se raztezajo v velikosti med 930 in 1500 kvadratnih metrov. Še veliko večjega imajo v Murski Soboti, kjer meri kar 8000 kvadratnih metrov, tamkajšnji lastniki psov pa so na soboško občino podali pobudo za še en manjši pasji park v središču mesta.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
optimist11 (nepreverjen)

Vsekakor bo to pridobitev, čeprav dvomim da bodo ljudje iz levega brega vozili pse sem. Bolj kot to pogrešam koše za iztrebke. Tudi če pobereš, nimaš kam odvreči. Zdaj si pa zamislite ko nosiš vrečko iztrebkov od doge...

Starejše novice