V Sloveniji je rak ustne votline po pogostosti na osmem mestu. Še posebej bi naj bili ogroženi starejši moški.

Slovenski zobozdravniki bodo v mesecu maju omogočili preventivne preglede ustne votline. S tem projektom želijo odkriti maligne spremembe v ustni votlini in tako ozaveščati prebivalstvo o tej hudi bolezni, poroča STA.

Pri nas odkrijejo približno 250 rakov ustne votline in žrela, medtem ko je novoodkritih vseh malignih sprememb glave in vratu okoli 450.

Podatki kažejo, da je 80 odstotkov rakov ustne votline odkritih v zobnih ambulantah.

Rak ustne votline pogostejši pri moških

Ker je zdravljenje majhnih sprememb veliko bolj uspešno, so organizirali brezplačne preventivne preglede, da bi rešili čim več ljudi in izboljšali kakovost življenja obolelih. Akcija poteka pod okriljem odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije in ob sodelovanju kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo UKC ter centra za ustne bolezni in parodontologijo stomatološke klinike, nadaljujejo na STA.

V Sloveniji je rak ustne votline po pogostosti na osmem mestu. Še posebej so ogroženi starejši moški, navajajo na Zdravniški zbornici.

Pojavnost raka ustne votline narašča. Pogostejši je pri moških, ki so starejši od 40 let. Študije kažejo na porast raka ustne votline tudi pri mlajših ljudeh in pri ženskah. Največ primerov raka ustne votline se povezuje s tobakom in alkoholom. Kajenje cigaret, cigar in pipe ter žvečenje tobaka močno pripomorejo k nastanku te bolezni, opozarjajo strokovnjaki.

Pregled pri zobozdravniku vam lahko reši življenje

Prav tako tveganje za nastanek raka na ustnicah in koži povečuje predolgo in prepogosto sončenje. Novejše raziskave celo povezujejo nastanek raka ustne votline z okužbo z virusom HPV. Gre za humani papilloma virus. To je ime za družino virusov, ki lahko okužijo kožo in sluznice – usta, žrelo, maternični vrat. Pa vendar se rak ustne votline lahko pravočasno odkrije z rednimi pregledi ustne votline pri zobozdravniku.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice