Zaradi suma storitve kaznivega dejanja mučenja živali 63-letnici grozita dve leti zapora.

V zadnjem času smo bili priča številnim primerom trpinčenja živali. Najbolj pretresljiva je bila zgodba iz Branoslavcev, kjer je 63-letna ženska več let morila pse in mačke, obglavljena trupla pa nato pokopala ob hiši.

Po najnovejših podatkih so tožilci zoper omenjeno osumljeno in njenega brata zdaj spisali obtožnico in jo posredovali soboškim sodnikom.

Obglavljene živali pokopala ob hiši

Spomnimo, da naj bi 63-letna ženska v vasici med Ljutomerom in Malo Nedeljo pse in mačke morila kar tri leta. Hišne ljubljenčke naj bi preprosto obglavljala, njihova trupla pa nato pokopala v bližini hiše. Zadnji primer naj bi se zgodil v začetku leta. 

Njeno početje je skupaj z borcem za pravice živali naposled razkril njen štiri leta mlajši brat, ki živi na isti kmetiji.

»Pogosto sem jo opozarjal, da jo bom prijavil za vse nečednosti ki jih počne, a se mi je samo smejala in se norčevala iz mene. Sedaj mi je bil cilj, da jo ustrezno kaznujejo. Jaz imam rad živali in ne morem gledati, da jih nekdo na takšen način pobija. Kam bi prišli, če bi vsi povprek ubijali nedolžne živali, ki so pogosto boljše od ljudi, le da govoriti ne znajo. Olje na ogenj je dolilo, ko je obglavila še mojo mačko. Zato sem sedaj vesel, da jo čaka kazen, kajti prišli so policisti in sem jim pokazal, kje je zakopala zadnjo ubito mačko. Torej imajo dokaze, da jo lahko ovadijo in ustrezno kaznujejo, če bo interes bodo gotovo našli še več zakopanih psov in mačk, kajti mnoge živali so neznano kam izginile. Ne le njene ali moje, temveč tudi od drugih ljudi, predvsem od podnajemnikov, ki jim je občasno nudila streho nad glavo,« je povedal brat 63-letnice.

Zoper osumljeno in njenega brata podana obtožnica

Na Policijski upravi Murska Sobota so za naš medij že pred časom potrdili, da so prejeli prijavo in da so primer obravnavali kot kaznivo dejanje mučenja živali, ker pa je bila preiskava še v teku, podrobnejših podatkov niso mogli posredovati.

Kot kaže, se zgodba vendarle premika. Zoper osumljeno je namreč zdaj bila vložena obtožnica, ki jo bremeni kaznivega dejanja mučenja živali.

Na Policijski upravi Murska Sobota so povedali, da so »policisti PP Ljutomer konec januarja obravnavali sum storitve kaznivega dejanja mučenja živali, ko je bila okrutno pokončana žival. Z zbiranjem obvestil in dokazov je bila podana kazenska ovadba zoper znana storilca za kaznivo dejanje mučenja živali po II. odstavku 341. člena KZ-1. Kaznivo dejanje se kaznuje z zaporom do dveh let.«

Po naših podatkih naj bi ob osumljeni sicer bil ovaden tudi njen 59-letni brat, ki je sestro zaradi kaznivega dejanja tudi prijavil policiji. Zaenkrat sicer še ni znano, ali je obtožen sostorilstva ali prikrivanja dejanja. Več naj bi bilo znanega z začetkom sojenja. 

Vsekakor pa osumljena še naprej zavrača komentar.

Vse več znašanja nad živalmi

Veterinarka Smilja Nabergoj sicer opozarja na porast tovrstnih primerov pri nas:

»Vse več je nerazumnih trpinčenj živali. In prav to pripelje tudi do umorov in se potem samo sprašujemo od kod toliko nasilja in netrpljivosti med ljudmi. Vse se namreč začne z mučenjem živali, potem se prenese na ljudi, ob tem pa se vse začne v družinah in se premalo naredi v šolah, da bi se kaj spremenilo. In kaj lahko pričakujemo od otroka, ki vidi kako njegov oče, mama ali sosed ubije kakšnega hišnega ljubljenčka...", se sprašuje Smilja Nabergoj in dodaja: "Prav na bruhanje mi gre ko nam ljudje razlagajo, na kakšen način se znebijo nezaželenih mačk ali psov. Kje ste videli, da lahko živo bitje – majhno muco ali psička – daš v PVC vrečko in odvržeš v gozd ali reko, neki drugi majhni (in ne samo majhni) živalci kar odseka glavo in vse skupaj vrže v smeti ali zakoplje za hišo. (... ) Nekoliko lepše je, čeprav tudi skrajnje nehumano, če mladiče dajo v kakšno škatlo in odložijo pri vrtcu ali šoli. Toda, zakaj tako, ko pa je veliko možnosti za preprečitev razmnoževanja teh živali, če tega ne želimo. Sploh pa noben način odvzema življenja ne more biti human. Zato se moramo vprašati, kaj smo naredili na področju vzgoje otrok.Tukaj premalo naredijo starši, malo pa tudi šole. Žal ob takšnih starših, ki so vajeni ubijanja živali, ne moremo nič boljše pričakovati niti od otrok.«

Po njenem mnenju bi za zapuščene živali več morale storiti tudi lokalne skupnosti. Ljudi bi bilo treba izobraževati, pravi, storilce tovrstnih dejanj pa močno udariti po žepu oziroma jih poslati v zapor.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice