Organizacija koncerta je namreč znotraj zasebne ekonomske pobude lastnika Festivalne dvorane Lent.

Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec je še enkrat več poudaril, da prihajajočemu koncertu Marka Perkovića - Thompsona, odločno nasprotuje. 

»Žal nisem organizator koncerta in zato tudi nisem pristojen, da stvari procesoiram, saj gre za privatno ekonomsko pobudo. Osebno pa sem odločno proti kakršnikoli širitvi mržnje med ljudmi tudi zaradi osebnih razlogov, ko je bila mati med drugo svetovno vojno iz strani fašizma prisilno odseljena,« mnenje o koncertu strne Fištravec.

Mariborski župan je še dejal, da koncerta ne more prepovedati, saj to ni v pristojnosti občine, niti župana. Javne prireditve namreč regulira upravna enota oziroma država. V kolikor gre za prireditev do 3000 obiskovalcev je po njegovih besedah dovolj le priglasitev upravne enote, zato je iz pravnega vidika koncert neoporečen. 

Ustava prepoveduje širitev sovražnega govora

Fištravec je ob tem še dodal, da slovenska ustava prepoveduje širitev sovražnega govora, zato bi bila nujna regulacija upravnega postopka, ki bi omogočal prepoved takšnih prireditev. V tem trenutku pa gre po besedah župana za paradoksalno situacijo, ko je sovražni govor v obliki koncerta možno popolnoma legalno izpeljati v okviru zabavne prireditve.

Upa zgolj na domoljubje

»Sicer nisem poznavalec tovrstne glasbe, vendar srčno upam, da se bodo na koncertu predvajale domoljubne pesmi in ne pesmi, ki kakorkoli vzpodbujajo sovraštvo med ljudmi,« upe strne Fištravec.

Lastnik Festivalne dvorane Lent je sicer Stojan Auer, mestni svetnik, od katerega bi lahko pričakovali, da bo mestno občino plemenitil s širjenjem medsebojnega spoštovanja, prijateljstva in predvsem tolerance, kar prihajajoči koncert prav gotovo ne bo. Edini, ki bi še lahko odpovedal koncert, je torej prav Auer.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice