Leljak gasilcem očita, da so izstavili račun za volitve: Bojim se, da tako ne bo šlo.

V občini Radenci se znova razvnemajo strasti. V vrstah gasilcev je za val ogorčenja v minulih dneh poskrbel spletni zapis novega radenskega župana Romana Leljaka

Ta je v javni objavi na družbenem omrežju Facebook gasilcem očital, da prosijo preveč denarja od občine ter se ob tem obregnil še ob njihovo zaračunavanje najema dvoran in pobiraje prispevkov za koledarje. Kot je ocenil, gasilci mesec in pol po dogodku pošiljajo račun za volitve.

Leljakov zapis, ki je sicer kmalu po objavi izginil s spleta.

Medtem ko radenski župan objave ne želi komentirati, pa njegove besede močno begajo gasilce. Boris Ivanič, predsednik občinske gasilske zveze, ki združuje sedem gasilskih društev in več kot 700 gasilcev, pravi, da takšnih sporočil ne razume.

»Za ta račun za volitve – gasilci volitev ne zaračunavamo,« na županov zapis odgovarja predsednik Gasilske zveze Radenci, ki se tudi sam pogosto odzove klicu na pomoč. A kot opozarja, za varno posredovanje potrebujejo ustrezno opremo, ki nikakor ni poceni.

Podobno razočaran je tudi Milan Antolin, podpredsednik Gasilske zveze Slovenije: »Tvegamo svoje življenje, izpostavljamo svoje življenje, vse puščamo v tem, da gremo nekomu pomagat. In v tistem momentu praktično ne mislimo, kaj bo. Je pa žalostno mogoče in te boli pri srcu, ko vidiš, da tisti, ki je odgovoren ali pa bi moral dati denar, tega ne da in se na nek način poigrava z življenji nas gasilcev.«

V občinskih gasilskih društvih je zdaj čutiti strah, da besede iz vrha radenske občine ne obetajo nič dobrega za njihov 86 tisočakov težak predlog za sofinanciranje. Novi župan se z gasilci še ni sestal, da bi se pogovorili o denarju, tako pa zaenkrat ne vedo, koliko ga bodo letos sploh prejeli in ali bo morda zaradi tega ogrožena požarna varnost. 

»Ker pa še do fiksnega dogovora ni prišlo, se pravi tudi ne morem potrdit ali ta sredstva bodo ali ne bodo,« razlaga Ivanič.

Pogorišče ostaja

Spomnimo sicer, da so prav v Radencih septembra lani divjali plameni, ki so pogoltnili zapuščeno stavbo v tamkajšnjem parku, uničeno ostrešje pa se je začelo sesedati.

»Ker je to vse čakatur in leseno ostrešje, stropi, stene, ognja ni bilo mogoče ugasniti čisto do konca,« je povedal Aleš Milijevič, poveljnik PGD Radenci-Boračeva.

Štiri mesece od požara v parku pogorišče ostaja takšno, kot so ga zapustili gasilci in spominja na ognjene zublje. V luči nedavnih dogodkov in negotovosti gasilcev pa za marsikoga zdaj privzema še kakšen simbolni pomen.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gasilska mafija (nepreverjen)

gasijo pa podtaknjene pozare da si lahko izplacujejo velike vsote iz zavarovalnic ... gasilce ki podtikajo in pozigajo v zapor

Kataklizma (nepreverjen)

Tako je, ko imaš U za župana.

Starejše novice