V Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so se odzvali na poziv UKC Maribor, naj država nameni del presežnih sredstev, nabranih na računu ZZZS, za ureditev klimatizacije bolnišnic.

Poziv mariborskega kliničnega centra so zavrnili in pojasnili, da lahko gredo sredstva ZZZS po zakonodaji le za zdravstvene storitve in ne za naložbe v prostore in opremo. Za opremo in prostore izvajalcev zdravstvene dejavnosti skrbi lastnik oziroma ustanovitelj, v primeru UKC Maribor je to torej država. Na ministrstvu za zdravje so poudarili, da so za vodenje in poslovanje javnih zdravstvenih zavodov odgovorna vodstva posameznih javnih zdravstvenih zahodov.

NEVZDRŽNE RAZMERE V UKC MARIBOR: Na oddelkih tudi 30 stopinj, vodstvo prosi za donacije: Vodstvo UKC Maribor je v ponedeljek opozorilo na nevzdržne razmere, ki niso primerne za opravljanje zdravstvene dejavnosti in apeliralo na držabo, da uredi problematiko previsokih temperatur na oddelkih. Ponekod temperature dosegajo tudi 30 stopinj Celzija, s tem pa otežijo delo zaposlenim ter predstavljajo dodatno tveganje pri zdravljenju bolnikov. Za ureditev klimatizacije bi UKC Maribor potreboval še dober milijon evrov, za kar zbirajo tudi donacije.

Sredstva za krajše čakalne vrste, ne za klime

Presežka se je v zdravstveni blagajni nabralo kar za 35 milijonov evrov, sredstva pa bodo kot so pojasnili namenili v programe oziroma storitve, kjer je večje število čakajočih bolnikov. Predvidoma so to ortopedske, flebološke, gastroenterološke ter kardiološke storitve in storitve s področja angiologije, urologije in ortorinolaringologije ter storitve s področja zobozdravstva in okulistike in nekatere druge bolj specifične.

Vogrin: Najprej normalni pogoji za zdravljenje, nato krajšanje čakalnih dob

»Apeliram, naj del teh sredstev namenijo za zdravljenje bolnikov, ki se v vročem vremenu nahajajo na naših oddelkih. Krajšanje čakalnih dob je pomembno, a smatramo, da moramo najprej zagotoviti normalne pogoje zdravljenja pacientov, ki so v tem času pri nas. Najprej je treba poskrbeti za paciente,« je državo v ponedeljek pozval strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

A njegov poziv je bil neuslišan. Tako mariborskemu kliničnemu centru za zdaj ostane le upanje na donacije. Pričakujejo jih predvsem od uspešnih mariborskih podjetij, zavarovalnic, bank in drugih močnih gospodarskih igralcev iz vse Slovenije.

Donacijo lahko nakažete na podračun UKC Maribor: SI56 0110 0603 0278 185 s sklicevanjem na številko: SI00 11061-8001-0002. Za pripravo donatorske pogodbe naprošajo, da interesenti pokličejo na telefonsko številko 02/321 26 95 oziroma pišejo na elektronski naslov [email protected] ali [email protected].

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice