Mladi štajerski komiki, ki so bolj znani pod imenom Avtmigeci, v sredo pričenjajo z novo sezono stand up večerov v Kulturno Glasbenem Brlogu - KGB Maribor.

Stand up komedija je v tujini zelo razvita in se je začela pospešeno razvijati konec 20. stoletja, v Sloveniji pa je še dokaj mlada in je postala priljubljena šele v zadnjih dvanajstih letih. 

Pa imajo Štajerci radi stand up?

Pogovarjali smo se z organizatorjem stand up večerov Avtmigeci in komikom Davidom Gorniškom.

Večeri Avtmigecov so večeri, na katerih se predstavljajo novi komiki, ali pa malce starejši komiki z novim in nepreverjenim materialom. »Torej, če prideš lahko slišiš frišne fore,« je povedal organizator.

Razvoj stand up podmladkov

»Skrbimo za smeh in hkrati skrbimo za razvoj stand up podmladka na Štajerskem. Na stand up večere se povabi ljudi, ki so dokaj neznani. Najbolj znana sta youtuber Marko Žerjal in Rok Škrlep. Ljudje, ki pridejo vedno nekdaj drugega šilišijo,« je poudaril Gorinšek.

FOTO: Hristina Trajkoska

Vsak mesec nov repertoar

Stand up večeri so vsak mesec in Avtmigeci zagotavljajo dobro uro smeha. Nastopajoči nimajo določene teme, vsak si poljubno pripravi večer. »Na takih večerih prebujaš svoj material in se tudi učiš,« dodaja Gorinšek.

David še pravi, da je Klub KGB najbolj primernen prostor za takšne večere. Tudi Tadej Toš je takega mnenja, ki je nastopal že povsod po svetu, a še vedno pravi, da je ta prostor idealen za stand up.

Maribor je trd oreh

»Vsi pravijo, da je Maribor trd oreh. Tudi ljudje iz tujine. Po drugi strani pa vidiš Martino Ipša, ki razproda dvorano v Hotelu City, Reporter Milana, ki razproda vse sedeže ne samo v Mariboru, ampak tudi v krajih v okolici Maribora in Tadeja Toša, ki razproda dvorano Tabor,« pravi organizator.

Visoka kultura smeha

»Štajerci se znamo smejati. Imamo celo najboljšo kulturo smeha. Radi gremo in radi se smejimo. Nismo razvajeni, smo sproščeni in odprti. Na Štajerskem imamo zelo visoko kulturo smeha. Težko imaš slab nastop v Mariboru. Tudi odzivi ostalih komikov, ki pridejo nastopati v Maribor so po nastopu vedno pozitivni in pohvalijo publiko ter vzdušje v dvorani,« še poudarja.

Ljubljana veliko bolj zahtevna

»Svoje nastope sem pričel v Ljubljani in bilo je zelo težko. Vsi ti pravijo, da od začetka je težko, da težko nasmejiš ljudi. Ampak ko sem prišel v Maribor, je bilo popolnoma drugače, vsi so domači, odprti in preprosti,« zaključuje eden izmed Avtmigecov.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ramon (nepreverjen)

Članek ni lektoriran? Ker je v njem ogromno napak.

Lepa brada (nepreverjen)

Kdo ima najdaljso oz. najlepso brado ...

Starejše novice