Letošnje martinovanje v Mariboru bo trajalo kar dva dni, ko se bodo v ponedeljek, na Trgu Leona Štuklja, predstavila še slovenska mlada vina.

Zavod za turizem Maribor - Pohorje je tudi letos pripravil tradicionalno, že 35. Martinovanje v Mariboru, ki je sicer največje enodnevno javno martinovanje v Sloveniji. A letos se prvič nadaljuje še v ponedeljek.

Martinovanje na Trgu Leona Štuklja se je tudi tokrat pričelo ob 11. uri in 11 minut, ko je zbrane nagovorila vinska kraljica Slovenije Katarina Pungračič. Glasnica slovenskih vin in vinske kulture poudarja pomen spoštljivega odnosa do vina. Ob 14. uri pa se je s svečanim krstom mošt spremenil v vino.  

Stojnice vabijo z mladim vinom in domačimi dobrotami vinogradnikov, turističnih kmetij in gostincev. Med nastopajočimi, ki so zanimivi tako za domačo kot tujo publiko, so ansambel Saša Avsenika, Manca Špik in Domen Kumer.

Prireditev ob svetem Martinu, svetniku, ki mošt spremeni v vino, pomeni simboličen zaključek vsega vinogradnikovega prizadevanja, hkrati pa tudi zaključek Festivala Stare trte, vrhunskega festivala vina in kulinarike, kulture in zabave, ki ga prirejajo v čast Stari trti, najstarejši trti na svetu.

»Zavodu za turizem Maribor - Pohorje je organizacija tovrstnega dogodka velik izziv,« poudarja direktorica Doris Urbančič Windisch. Prepričana je, da je martinovanje za Mariborčane zagotovo eden najpomembnejših dogodkov v letu.

Foto: Janez Leskovar

»Martinovanje si želimo približati tudi turistom, ki povprašujejo prav po dogodkih, kjer se imajo priložnost družiti s prebivalci mesta, v katerem se nahajajo. Mariborčani smo dobri gostitelji in prav zaradi želje po povečevanju števila nočitev in povprečni dnevni potrošnji je, na pobudo iz gospodarstva, letošnji dogodek podaljšan na dva dni,« dodaja Windischeva.

Jutri, 12. novembra, bodo na Trgu Leona Štuklja slovenski vinarji predstavili letnik 2018. Na dogodku Slovenska mlada vina bodo od 10. ure naprej zbrane med drugimi zabavali DJ Križko, 6pack Čukur in Alfi Nipič ter Toti Big Band.

Nagovorila jih bo tudi mariborska vinska kraljica Ana Protner, ki se bo le dan prej vrnila iz Hong Konga, kjer je obiskala mednarodni sejem vin in žganih pijač.

Foto: Janez Leskovar

Preberite še

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kurmb (nepreverjen)

Z eno gleda z drugo krade..

Starejše novice