FOTO: Janez Leskovar
Na velika platna v Cineplexx prihaja celovečerni dokumentarni film Poj mi pesem, ki sledi umetniškemu razvoju Vlada Kreslina. Tako je bilo na posebni projekciji v Mariboru, na kateri je občinstvo pozdravil tudi Vlado Kreslin z delom filmske ekipe.

Na redni spored kinematografov Cineplexx prihaja dokumentarec o Vladu Kreslinu Poj mi pesem v režiji in po scenariju Mirana Zupaniča. Celovečerni dokumentarni film Poj mi pesem ponuja uvid v ključne dele ustvarjalne rasti Vlada Kreslina in obenem oriše kulturni kontekst, znotraj katerega deluje že več kot 40 let.

Posebna projekcija dokumentarnega filma je potekala tudi v Mariboru, po kateri se je legendarni slovenski glasbenik družil z občinstvom.

Kreslin v filmu v produkciji Arsmedie ob peščici najbližjih, številnih fotografijah in arhivskih posnetkih nastopov in koncertov spregovori o sebi in svoji glasbeni poti.

Tista črna kitara, Namesto koga roža cveti, Od višine se zvrti so že ponarodele pesmi Vlada Kreslina. Vlado ima pri svoji publiki kultni status, ki ni posledica samopromocijskih strategij, ampak rezultat osebne karizme in sugestivnega glasbenega izraza. Ta temelji na prepletu tradicionalne panonske melodičnosti, rockovskega uporništva in izvirne pesniško-glasbene govorice.

Ob včerajšnjih projekcijah v Mariboru in Murski Soboti sledita še projekciji z gostovanjem Vlada Kreslina in filmske ekipe v Celju in Novem mestu. V Celju bo projekcija v Cineplexxu danes, 1. decembra, ob 20. uri. V Novem mestu pa v nedeljo, 2. decembra, prav tako ob 20. uri.

Kot je na novinarski projekciji pred festivalom Liffe dejal režiser in scenarist Miran Zupanič, je Kreslin »velika, široka in tudi precej globoka panonska reka in ko si na taki reki, se je najboljše prepustiti toku«. Njuno sodelovanje je označil kot »zelo lepo, bogato in prijetno obdobje«, v katerem se je glasbenik pokazal kot »izjemno odprt, odkrit, dober človek« ter kot izjemno inspirativen ustvarjalec.

To je film o glasbi in tistih, ki jo imajo radi.

FOTO: Janez Leskovar

Kreslin se je rodil 29. novembra 1953 v Beltincih. Na začetku svoje kariere je bil bobnar glasbene skupine Apollo. Leta 1983 se je priključil skupini Martin Krpan. Skupina je leta 1991 razpadla, Kreslin pa je stopil na pot samostojne kariere. Pozneje je ustanovil bend Mali bogovi, znan pa je tudi po sodelovanju z godčevsko skupino Beltinška banda, s katero je izdal več zgoščenk.

Izdal je več kot 15 albumov in napisal glasbo za več slovenskih filmov. Zadnji album Če bi midva se kdaj srečala je izdal leta 2015, pri založbi Beletrina pa je nedavno izšla knjiga Zakartana ura, v kateri je Kreslin zbral pesmi, nastale v zadnjem desetletju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice