V Rajzerfiber biroju so v četrtek potekale prve Zgodbe iz Rumenega fotelja, ki so nas za uvod popeljale na Tajsko.

Rajzerfiber biro je bil v četrtek zapolnjen do zadnjega kotička. Prve Zgodbe iz rumenega fotelja so gostile Rachel Bohwongprasert Kovacic – Tajko, ki jo je ljubezen pripeljala v Maribor. Vidno presenečena in zadovoljna nad odzivom obiskovalcev nas je popeljala na čudovito pot po deželi smehljajev, kot še nekateri radi imenujejo državo.

Dežela prijaznih ljudi in peščenih plaž

Čeprav znajo biti Tajci na turističnih krajih na začetku nekoliko vsiljivi pa hitro odnehajo in so znani po svoji prijaznosti. Deželo letno obišče ogromno turistov, ki lahko raziskujejo vse od idiličnih otokov do živih in velikih mest.  Tajska je bila do leta 1939 poznana pod imenom Siam in je edina južnoazijska država, ki nikoli ni bila kolonizirana s strani tujcev, med 2.svetovno vojno pa je bila to edina dežela, ki  ni bila osvojena s strani Japonske. Njihova kultura je navdahnjena z Budizmom, ki je mešanica šamanizma in spiritualizma. Zato med drugim pri njih velja pravilo, da se ponoči ne žvižga. Tajski namreč verjamejo, da lahko s tem prikličeš duhove oziroma mrtve pokojnike. 

Rachel o razliki med Mariborom in Tajsko

In kako se je Rachel navadila na življenje v Mariboru? Pravi, da je bil začetek nekoliko težak. Pogreša predvsem dolge peščene plaže, in pa vedno in povsod prisoten ter 24  ur na dan odprt 7-Eleven. Manjši šok doživela, ko je svojega partnerja ob prihodu v Maribor prosila, da jo pelje v nakupovalne centre, ta jo je odpeljal v Europark in ob prihodu tja, ji je moral partner nekajkrat razložiti, da je to to in da drugih, predvsem pa večjih nakupovalnih centrov Maribor ne premore. Tajska je med Evropejce in ostalimi namreč znana po »šopingu«. Nizke cene in pestra ponudba premami tudi tiste, ki sicer na potovanjih iščejo kaj druga, zato je Rachelino presenečenje nad našimi trgovinami možno razumeti. A kot pravi, se je na to hitro navadila in začela ceniti našo majhnost. 

Popotovanje po Tajski zaključili s tradicionalno hrano

Da pa o posebnostih Tajske nismo samo poslušali je Reachal vsem zbranim za na konec pripravila še prav posebno, tradicionalno solato. Solato, ki jo tradicionalno pripravljajo iz papaje je pripravila iz rabarbare, česna, soli, korenja, čilija in še nekaj skrivnostnih sestavin, ki so bili razkrite le gostom. Tajska hrana in pijača sicer slovita po svetu, kot ena boljših na svetu. Mešanica raznega tropskega sadja in zelenjave so pravi raj za vse sladokusce, če pa ste ob tem še ljubitelj pikantne hrane je Tajska prava dežela za naslednje popotovanje. 

FOTO: Društvo Hiša!

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice