Festival Lent bo letos nekaj posebnega, saj praznuje prelomno obletnico delovanja, ki je Mariboru dal poseben pečat.

Festival Lent letos praznuje 25 let rasti, obstoja, borbe, veselja in lentanja ter festivalskih dogodivščin, skozi katere se je kalila ekipa, ki je prispevala k temu, da je festival postal eden največjih poletnih festivalov daleč naokrog.

Festival je zrasel iz želje mestu in prebivalcem regije vsaj enkrat letno za dostopno ceno nuditi kulturne presežke, intenzivnost in svetovljansko raznolikost, ki so v razvitejših mestih bolj pogosti in vsakdanji pojav. Letošnji festival bo trajal od 23. junija pa do 1. julija.

Glavni oder

Oder, ki letos še ostaja na Trgu Leona Štuklja, bo gostil najbolj odmevna imena in najbolj raznoliko dogajanje. Glavni oder bo festival otvoril v sodelovanju z SNG Maribor v obliki Verdijeve opere La traviata v izvedbi Opere in baleta SNG Maribor pod režijsko in kostumografsko taktirko slovitega režiserja Huga de Ane, ki se je uveljavil na najpomembnejših svetovnih opernih odrih.

Izjemno doživetje odprtega odra bo 25. junija dopolnila predstava Favn – Carmen – Bolero, vrhunski koreografski tris, v katerem Edvard Clug, Valentina Turcu in Johan Inger na nov in svež plesno-baletni način predstavijo stvaritve preteklega časa.

Nosilec dogajanj glavnega odra ostaja multikulturni Folkart, ki bo že 29. po vrsti in bo s pisano paleto čudovitih barv ljudskih tradicij naše mesto spremenil v živahno središče svetovne folklore. Letošnji izbor bo ponudil doživetja strastnih ritmov karibskega otoka Kube, afriških pesmi iz Bocvane, Gruzije, Hrvaške do vroče energičnih Madžarskih ritmov ter udarnih in divjih ritmov Bolgarije.

Nesporna zvezda Glavnega odra pa bo Bob Geldolf, glasbenik, ki ga veliko bolje poznamo po njegovi aktivistični strani, po krivici pa je spregledano njegovo glasbeno ustvarjanje.

K temu festival dodaja še programsko posebnost, saj letos prvič gosti tuji muzikal, razvpito in eno največkrat uprizorjenih stvaritev Andrew Lloyda Webra – Jesus Christ Superstar, ki prikazuje zadnjih sedem dni Jezusovega življenja z vidika njegovega sledilca in izdajalca – Jude Iškarjota. Muzikal bo izveden v angleškem jeziku.

Oder zavarovalnice Sava

Dogajanje na odru Minoriti bo otvorila legendarna zasedba Reporterja Milana s svojo najnovejšo predstavo Silveri grejo na jug. Nestrpna komedija izpod peresa Gorana Vojnovića s Klemnom Slakonjo in Tadejem Tošem Tak si bo zaključila gledališki del na Odru zavarovalnice Sava. Preostalih šest večerov bo namenjenih glasbi jazzovske tradicije in glasbam sveta.

Prvi večer se bo predstavil Robert Jukič, eden najvidnejših domačih Jazz glasbenikov, ki bo nastopil z big band zasedbo. Nato prihaja ena najbolj vročih jazz skupin našega časa, težko pričakovani manchesterski akustično-elektronski trio GoGo Penguin. Četrtkov večer bo v znamenju afrokubanskega izročila, inovativnega kubanskega pianista in aranžerja Omarja Sose. Glasbo črne celine bo zastopal zlati glas Afrike Pat Thomas z njegovim Kwashibu Area Bandom. Zadnja, sobotna noč, pa bo na Odru zavarovalnice Sava zazvenela z edinstveno osebnostjo kultnega statusa Pharoah sandersa.

Po koncu programa pa bo prizorišče postalo prostor za organiziran »After na Minoritih«.

Večerov oder

Večerov oder bo eltos otvorila tradicionalna povezava s festivalom Piše se leto, ko bo oder postregel s srbskimi ustvarjalci uspešnic S.A.R.S., divjimi škotskimi punk rockerji The Real McKenzies in domačimi Trash Candy. Sobota bo postregla z legendami za jugonostalgike Zabranjeno pušenje, katerim se bodo pridružili domači The Sticky Licks.

Nedelja bo s Stereo MCs v znamenju angleškega elektro popa. Ponedeljek bo bluesovsko naravnan s Stray Train in hrvaškimi Zoran Čalić band. Sledi reggae večer z domačimi Sitimi hlapci in odličnimi italijanskimi Earth Beat Movement. Hip-hop in funk mojster Ali-En prihaja pod imenom Recycke man, ki ga bo podpiral vedno bolj priljubljeni Nipke.

Za metal sladokusce bodo Noctiferia z gosti postregli in odlično izštekano preobrazbo. Vasko Atanasovski prihaja z rock izborom, ki ga bodo na petkov večer ojačali domačini Happy Ol'McWeasel. Za zaključek festivala pa še Psihomodo pop, ki bodo množico ob Dravi ogrevali za sobotni ognjemet.

Sodni stolp

Oder, ki bo letos, za razliko do preteklih let, ko se je nagibal k etno glasbi, ponudil Avtomobile, Elevatorse, Jazz podij, Pohorje Express in mnoge druge, ki bodo poskrbeli za nekoliko več intime in romantike.

Salon glasbenih umetnikov

Je niz koncertov klasične, poletnemu času in komornim sladokuscem primerne glasbe. V Dvorani Union se na ta način podaljša redna koncertna sezona, ki ponuja nekoliko zahtevnejšemu občinstvu, da najde kulturne užitke tudi potem, ko se zaključita Orkesterski in Komorni cikel.

Mladinin oder

Je oder, ki je že trinajsto elto okno v svet glasbenih novosti, trendov in inovacij, ki jih prinašajo neuveljavljeni in neodvisni glasbeni ustvarjalci iz Slovenije ter Evrope. Oder vsako leto pridobiva na mednarodni prepoznavnosti, o čemer priča tudi kopica mednarodnih prijav, ki so na razpis odra letos prispele z vseh koncev Evrope in celo Mehike.

Oder bo tudi letos gostoval v Jazz klubu Satchmo, kjer se bo 9 dni preigraval jagodni izbor neuveljavljenih iz Slovenije, Francije, Srbije, Madžarske in Hrvaške.

Nastopili bodo Dubzilla, Miki Solus, Sezam, Spotless Minds, Haiku Garden, 3D Prasci in mnogi drugi.

Vetrinjski dvor

Da dobre volje na Festivalu Lent nikoli ne zmanjka, že od leta 2007 vztrajno skrbijo stand up komiki v Vetrinjskem dvorcu. Program stand up komedij, impro-lige in javnega govora z devetimi tematskimi večeri sočno začini Festival Lent in domov pošilja občinstvo širokega nasmeška.

Za krepljenje trebušnih mišic bodo letos poskrbeli Admir Baltić s Slabo družbo, Impro Celje vs. Maribor, Pod radarjem z Rokom Škrlepom, Avo Virc, Markom žerjalom, Antonom Pevcem in Perico Jerkovićem, Tadej Toš s Kanabis Pro Nobis in Stare Sablje z Vinkom Šimekom in Borisom Kobalom ter Srki in Nesha iz Srbije, Mlade Nade in Ritem sekta. Festival smeha pa bo zaključil Zugo Mix s komedijanti bivše skupne države.

Na koncu pa ne smemo pozabiti na vodni spektakel, ki ga še posebej preferira oče festivala, Vladimir Rukavina. »Nikoli ne bom pozabil, ko smo skupaj z mojimi pomočniki prvič v živo videli to predstavo o kateri bomo danes posvetili večino pozornosti in bili takoj začarani,« je s podrobnejšo predstavitvjo vodnega spektakla pričel Rukavina.

Tako bodo Mariborčani lahko 24.6. ob 23.00 v neposredni bližini Vodnega stolpa uživali v performansu svetovno priznane gledališče skupine Ilotopie, ki se je specializirala za predstave na vodi, v katerih brez besed, a spomočjo svetlobe, zvoka, izvirne glasbe in pirotehnike pripovedujejo zgodbe vsakdanjika. Vsakdanje ljudi in predmete namreč preoblikujejo v sanjska, mitska bitja in objekte, ki se znajdejo sredi odisejade epskih razsežnosti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice