FOTO: Thomas Hanses (Eurovision.tv)
Danes sta se v Tel Avivu na 64. tekmovanju za pesem Evrovizije predstavila Mariborčana Zala Kralj in Gašper Šantl s pesmijo Sebi.

Ob Mariborčanoma so nastopili tudi predstavniki Cipra, Črne gore, Finske, Poljske, Češke, Madžarske, Belorusije, Srbije, Belgije, Gruzije, Avstralije, Islandije, Estonije, Portugalske, Grčije in San Marina. Ti so se potegovali za prvih deset mest v sobotnem finalu.

V sobotni finale so se uvrstili:

  1. Grčija,
  2. Belorusija,
  3. Srbija,
  4. Ciper,
  5. Estonija,
  6. Češka,
  7. Avstralija,
  8. Islandija,
  9. San Marino in
  10. Slovenija.

Pesem slovenskih predstavnikov je iz tujine prejela precej pohval, da je drugačna, nekaj, kar še ni bilo slišano na Evroviziji, da je magična. Stavnica Eurovisionworld Zali in Gašperju napoveduje osmo mesto in s tem uvrstitev v finale, na skupni lestvici pa sta trenutno na 17 mestu med 41 nastopajočimi državami.

Kot sta povedala po zmagi na Emi, te nista pričakovala, sta pa prepričana, da bosta kljub mladosti kos izzivu, ki ga ponuja še enkrat večji evrovizijski oder: »Najbolj sva navdušena nad tem, da je slovensko občinstvo vzelo najino pesem za svojo. Občutki so raznoliki in čaka naju veliko dela, ampak sva hvaležna za to, da lahko doživiva to izkušnjo.«

Na vrsti še 18 držav

Še 18 držav in njihov predstavnikov se bo prav tako za deset finalnih mest predstavilo v četrtek, v velikem sobotnem finalu pa bo nastopilo 26 držav: 20 najboljših iz obeh predizborov, Izrael kot letošnji gostitelj in predstavniki Italije, Francije, Španije, Nemčije in Velike Britanije.

Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 41 državah udeleženkah v razmerju 50:50.

FOTO: Thomas Hanses (Eurovision.tv)

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice