Razmah informacijske tehnologije nam prinaša tudi svojevrstne izzive. Pred enim takih se je zdaj znašla tudi znana mariborska radijka in televizijka Natalija Bratkovič.

Kaj pomeni kraja identitete? Nekdo se na spletu lahko predstavlja v našem imenu ali z našo fotografijo in dela stvari, ki so nam v škodo. To se je pripetilo znani mariborski radijki in televizijki Nataliji Bratkovič.

Prijatelji na družbenem omrežju Facebook so jo opozorili, da nekdo njeno fotografijo uporablja za svojo profilno fotografijo, pošilja prošnje za prijateljstvo in se promovira - a z, kot kaže, izmišljenim imenom - Jasna Sklebek. Gre za lažni uporabniški račun, ki v tem primeru zlorablja le fotografijo znane osebe, a bilo bi lahko še precej hujše.

»Sama sem tej osebi pisala in jo prosila, da fotografijo zamenja, naredila sem tudi prijavo. Za enkrat vse (žal) neuspešno. Če boste tudi vi prejeli prošnjo za prijateljstvo od spodaj prikazanega profila (ali karkoli drugega), vedite, da ne gre zame in ga prijavite,« opozarja Bratkovičeva.

Kako lahko neznanec prevzame našo spletno identiteto?

Spletna stran Varni na spletu pojasnjuje, kako neznana oseba pridobi naše osebne podatke in se začne predstavljati v našem imenu - posledično lahko zavede naše sodelavce ali prijatelje, okrni naš ugled ter si pridobi dostop do naših informacij, dokumentov, slik ali v našem imenu opravlja e-bančne storitve.

Kraja identitete na spletu je v najpogosteje posledica kraje gesla, torej neznanec pridobi naše uporabniške ime in geslo in nato dostopa do našega elektronskega predala, Facebook profila ali PayPal računa.

Najlažje takrat, kadar smo sami nepazljivi in ko po nesreči ali celo namerno razkrijemo geslo za e-pošto ali Facebook.

Naslednji način je phishing oziroma kraja podatkov, ko nas elektronsko sporočilo pripravi do tega, da razkrijemo svoje uporabniške podatke.

Lahko se tudi zgodi, da je naš računalnik okužen, takrat nam lahko podatke »ukrade« podtaknjen program. Med goljufi pa so priljubljena mesta za krajo osebnih podatko tudi tako imenovani cybercaffeeji oziroma računalniki, ki jih uporabljamo na potovanjih, da bi plačali račune ali pa pogledali elektronsko pošto, novice na Facebooku, ali, denimo, naložili fotografije na splet.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ruska poteza (nepreverjen)

Predvsem rusi so znani po tem da kradejo ... in pa 'ruski zdravniki' ki ze dojencku lazno identiteto pripisejo (ce sploh) ali pa 'odpad' kot 'zdravilo'

Starejše novice