Mariborski zdravniki zdravsvenega doma so kolektivno odpoved, ki naj bi stopila v veljavo v tem mesecu, začasno preklicali. Zagotavljajo, da se bodo kljub vsemu pri svojem delu strogo držali standardov in normativov.

Razbremenitev še ni na vidiku

»Družinski zdravniki ugotavljamo, da večjih razbremenitev za nas v tem trenutku še ni, kvečjemu smo v vmesnem času dobili kakšno dodatno obremenitev, npr. cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu, ki ga po novem za nekatere paciente krije obvezno zdravstveno zavarovanje, v veljavo bo stopil tudi elektronski bolniški list, ki bo vsaj v začetku za nas predstavljal večjo obremenitev,« je za STA pojasnila predstojnica enote za splošno zdravstveno varstvo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor.

Začelo se je že spomladi

Zdravniki so že spomladi zagrozili s kolektivnimi odpovedmi po sprejetju splošnega dogovora, ki je dvignil njihovo mejo obremenitve za opredeljevanje novih bolnikov. Vlada jih je poskušala pomiriti z aneksom dve k splošnemu dogovoru, ki ga je sprejela pred poletnimi počitnicami in ki nagrajuje bolj obremenjene zdravstvene time primarne ravni, poroča STA.

»V nekaj naslednjih mesecih bodo sicer finančno nagrajeni tisti zdravniki in sestre, ki imajo večje obremenitve v ambulantah, kar sicer pozdravljamo, vendar nikakor to ni naša prioriteta. Še vedno namreč vztrajamo, da mora 1895 glavarinskih količnikov veljati za 100-odstotno priznan in tudi plačan program (in ne komaj pri državnem povprečju, kar je trenutno cca. 2400 glavarinskih količnikov), saj bi le tako postopoma lahko dosegli razbremenitve v ambulantah in sama številka ne bi ostala mrtva številka na papirju,« je nadalje pojasnila predstojnica enote za splošno zdravstveno varstvo v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor.

Napoved sprememb v administraciji

Zdravniki pozdravljajo, da se minister in njegova ekipa aktivno ukvarjajo z družinsko medicino in njenim položajem.

»V prihodnjih mesecih pričakujemo aneks tri, ki je že bil napovedan in bi naj prinesel administrativne razbremenitve, ki so velik problem v naših ambulantah. Bližamo se tudi koncu leta in z novim letom prihaja nov splošni dogovor, za katerega pričakujemo, da bo vseboval vse to, kar vsebujejo letošnji, in poleg tega še 100-odstotno priznan in plačan program pri znižanem glavarinskem količniku, s projekcijo padanja do 1500 glavarinskih količnikov na en tim. Vsekakor pa bo potrebno poiskati rešitev, da ne bomo vsako leto čakali na odločitev o splošnem dogovoru in na dobro voljo politike tistega leta, vendar bomo lahko svoje delo kvalitetno opravljali ne glede na politično voljo. Le tako bo namreč možno tudi strateško načrtovati naše delo,« je v odgovoru na vprašanje STA zapisala njihova predstavnica Maja Arzenšek.

Poslabšan dostop do osebnega zdravnika

»Vpisovali bomo do trenutno sprejetega glavarinskega količnika 1895 za leto 2019, naše paciente pa bomo obravnavali kvalitetno, kar pomeni, da si bomo zanje vzeli čas (glede na sprejete standarde in normative): za prvi pregled zaradi akutne bolezni 12 minut, za prvi pregled zaradi kronične bolezni 15 minut, za kontrolni pregled zaradi akutne bolezni devet minut in za kontrolni pregled zaradi kronične bolezni 12 minut. Verjetno se bo na ta račun tudi nekoliko poslabšal dostop do osebnega izbranega zdravnika, vendar je to edina pot do kakovostne in celostne obravnave naših bolnikov,« je še dodala Arzenškova.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice