Fištravec o nastopu Thompsona: "Vsako obliko nacizma in fašizma najostreje obsojam in zavračam!"

Zadnje dneve se v javnosti porajajo polemike o morebitnem koncertu Thompsona, glasbenika dvomljivega slovesa, ki je marsikje po bivši Jugi precej nepriljubljen zaradi svojih nacionalističnih nazorov. Marko Perković - Thompson bi naj 20. maja nastopil v Festivalni dvorani Lent, organizator dogodka, Milan Trol, sicer tudi član skupine Bijelo Dugme, pa obljublja, da na koncertu ne bo provokacij: "O nobeni provokaciji, o nobenem sovražnem govoru, o nobeni nestrpnosti, ne bo niti G od govora, gre zgolj in samo za glasbeni dogodek." 

Mariborski župan proti fašizmu in nacizmu

Kot smo že pisali, se je na družbenih omrežjih pojavilo že nekaj pobud proti izvedbi koncerta. Sedaj se je glede dogodka opredelil tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki je podal svoje ostro mnenje proti izvedbi.

"V Mariboru ni mesta za ikonografijo in simboliko, ki povzroča nadaljnje delitve po drugi svetovni vojni, kot tudi ni mesta za fašizem. Druga svetovna vojna je povzročila veliko nepotrebnega uničenja, bolečine in tragedij, tudi sam imam osebno izkušnjo z nacizmom, saj so v času druge svetovne vojne nacisti družino moje mame izgnali iz Slovenije, ker je bil dedek borec generala Rudolfa Maistra. Že iz tega zgodovinskega dejstva je lahko jasno, da nikakor ne morem simpatizirati s kakršno koli obliko nacizma ali fašizma. Nasprotno – vsako obliko nacizma in fašizma najostreje obsojam in zavračam! To je izredno pomembno poudariti predvsem danes, ko smo na žalost v Evropi ponovno priče vzponu skrajnih gibanj, ki črpajo svoje ideje prav iz najtemnejšega obdobja 20. stoletja. Poleg domoljubnih pesmi, ki jih izvaja Marko Perković Thompson, je tudi Jasenovac I Gradiška Stara, ki ne samo v Mariboru, temveč nikjer drugje ne bi smela imeti mesta," ostro komentira Fištravec.

Fištravec tako nasprotuje delitvam, ki jih s svojim delovanjem spodbuja Perković. "Dovoljenja za ta najavljeni koncert izdaja UE, kot župan mesta pa nikoli ne bi dal dovoljenja za nastop na občinskem prostoru," še dodaja.

Preberite še

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice