Modna vplivnica Jasna Vale je brez dlake na jeziku spregovorila o novodobnih blogerkah. Moti jo, da so nekatere za uspeh pripravljene žrtvovati zasebno življenje in izpostavljajo otroke. Sprašuje se, kje so meje.

»To, da je nekdo vplivnež pomeni, da dejansko lahko na nekoga vpliva – da si kupi neko stvar, ali da mu hoče biti podoben. Vplivamo lahko vsi. Po mojem je v Sloveniji problem to, da je beseda dobila nek negativen prizvok.  Če si 'influencer', pa se že imaš za nekaj,« ugotavlja Jasna Vale.

»'Influencerji' so za mene športniki, ki vplivajo na mlajše generacije. V mojem primeru, v modnem svetu, je tako, da vplivaš s svojim stilom, načinom življenja. V večini primerov tudi na nekoga, ki te sploh ne pozna,« razlaga.

Sporna praksa kupovanja všečkov

Valetova pa izpostavlja tudi slabe strani sveta 'influencerstva'. Marsikoga ta svet zavede in za ohranjanje svojega statusa prikriva dejanske številke na družbenih omrežjih oziroma kupuje všečke. »Ampak na dolgi rok se vedno pokaže realno stanje,« opozarja.

Kdo so ti vplivneži, ki kupujejo všečke, naša sogovornica ni želela poimensko izpostavljati. »Niti nimam nič proti temu, ker dejansko izkorišča nevednost drugih. Če je neko podjetje zadovoljno s tem, tudi če kupuje všečke, v redu. Glavno, da je podjetje zadovoljno,« dodaja in poudarja, da se sama take prakse ne poslužuje, podjetjem, s katerimi sodeluje pa vedno ob koncu kampanje pošlje realne številke ogledov in interakcije s sledilci.

Kako daleč razkriti svojo zasebnost?

Številni starši se odločajo, da fotografij otrok ne objavljajo na spletu. Medtem nekateri hodijo v popolnoma nasprotno smer in objavljajo skoraj dobesedno vsak korak svojih malčkov. Kje je meja?

Jasna Vale je ena izmed tistih mam, ki svoje hčere na spletu ne objavlja. »Ne izpostavljam je. Sicer je že toliko stara, da bi jo mogoče lahko, ampak je ne. Menim, da se mora vsak otrok sam odločiti pri neki starosti, ali bo izpostavljen svetu ali ne,« pripoveduje.

»Tudi meni ne bi pasalo, če bi moja mama objavljala fotografije, kako se na morju kopam v bazenčku, to pa bi za vedno ostalo na internetu. Svoj Instagram razumem kot drugi realni svet. Svet, ki si ga želim deliti s svojimi sledilci, medtem pa neko strogo zasebnost držim zase,« še pravi.

Kaj meni o mama blogerkah?

Samo idejo mama blogerk podpira, saj dajejo nasvete o materinstvu, ki so dobrodošli vsem. »Poznam kar nekaj mamic, med njimi lahko izpostavim Tjašo Kokalj, ki jo zelo cenim in nikoli ne izpostavlja svojih dvojči. Pove da je mama, pove tudi da uživa v materinstvu, ne izrablja pa otrok na račun tega, da bo imela plenice za dve leti zastonj,« je neposredna Valetova.

Podjetja izkoriščajo blogerke za kompenzacije

Pri vplivnežih izpostavlja problematiko kompenzacij, ko mnogi podjetjem ponujajo promocijo le za kompenzacijo. »Podjetja začnejo take izrabljati, ker si mislijo 'super, dobili bomo zastonj oglas, poslali pa bomo nekaj izdelkov za tržno vrednost 50 evrov, kar nas v resnici stane osem evrov'. To je zastonj oglas in podjetjem je popolnoma vseeno, kakšen bo učinek,« opozarja.

Nihče ni tako bogat in lep kot na Instagramu

Jasna Vale je ena izmed redkih vplivnic, ki nima težave priznati, da na Instagramu ne želi pokazati realnega stanja. »Zasebnost držim zase. Moje vrednote že razkrijem v neki majhni meri. Da bi pa na Instagramu delila vsak prepir, ki ga imam z možem, ali pa vsako bolezen, ki jo ima moja hči ... Jaz osebnih zadev ne delim z ljudem. Kaj sem dala v življenju skozi, ne želim razglabljati prek spleta,« pravi.

»Nihče ni tako bogat in lep, kot je na Instagramu. Jaz ga jemljem z veliko rezervo. Sploh pri tistih, ki navidezno delijo svoje življenje, dom, starše, otroke. Na Instagramu pokažeš, kar si želiš,« zaključuje.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
a tak (nepreverjen)

a ni s tem sebe opisala?

LudiRudi (nepreverjen)

Jasna ,kako potem ocenjuješ prepotentnost Boruta Pahorja na Instagramu ?

Starejše novice