Prvi konec tedna v septembru, natančneje 6. septembra, bo avditorij Lutkovnega gledališča Maribor zavzelo 18 mariborskih rock skupin iz različnih obdobij.

Na mariborskih ulicah velikokrat slišimo frazo: »Eh, v Mariboru nič ne dogaja.« Prav te besede so večkrat slišali soorganizatorji Booma, mariborskega rock festivala, Igor Fekonja Feki, Tomaž Muršak in David Vezjak.

Stari mački rock'n'rolla in dobri poznavalci glasbene scene v Mariboru so se odločili obuditi močno zgodbo izpred petdesetih let, v času, ko se je v mestu ob Dravi vsak konec tedna prirejalo različne koncerte, kamor so ljudje z veseljem zahajali. 

Noro leto - številne 50. obletnice glasbenih (in drugih) prelomnic

»Letos je 50. obletnica zadnjega koncerta, ki so ga The Beatles imeli skupaj, prav tako mineva petdeset let legendarnega festivala Woodstock, petdeset let, odkar je človek stopil na Luno in tudi petdeset let Boom festivala. V naši stari državi je bil Boom festival eden najbolj legendarnih festivalov. Leta '69 smo imeli v Mariboru en velik dogodek v mariborski 'Lukni' na stadionu. Šestdeseta leta pri nas so bila vrhunska, kar se glasbe tiče, imeli smo največ dvoran in vsak konec tedna so bile te dvorane polne,« se spominja Feki, soorganizator Boom festivala, znan mariborski producent in organizator predvsem glasbenih dogodkov.

Leta 1972 je v Ljubljani zaživel Boom festival, ki se je potem razširil po celotni Jugoslaviji, vsako leto so ga prirejali v drugem mestu. 

Maribor - mesto odličnih glasbenikov

Kot opaža Feki, Maribor premore polno odličnih glasbenikov in veliko različnih glasbenih skupin, ki ustvarjajo avtorsko glasbo. S soorganizatorjema so prišli na idejo, da bi naredili koncert treh generacij, kar jim tudi uspeva. Žal jim je le, da bo festival trajal le en dan in ne več, kot so si na začetku zamislili. 

»Če bi lahko, bi festival trajal dva ali tri dni, ker pa smo omejeni s prostorom, smo to zgostili na en dan. Mariborska občina, župan in ekipa so nam šli na roko, da so šli v pokroviteljstvo. Potem smo iskali prostor, kjer bi ta dogodek izpeljali, ampak ga žal v Mariboru nimamo razen amfiteatra Lutkovnega gledališča, za kar smo se tudi dogovorili,« dodaja Feki. 

Vstopnice bodo v prodaji od petka, 23. avgusta, na blagajni Lutkovnega gledališča za 15 evrov. 

Osem ur mariborskega rocka

V osmih urah, od 17.00 do 1.00, bo v avditoriju Lutkovnega gledališča nastopilo 18 glasbenih skupin iz treh generacij. 

Kdo? Simpatico, Skakafci, Flaster, The flying sticks, Dogma, CCR Remember, Snežna kraljica, Pirhalter, Social problem, Čudežna polja, Lauženki iz nahkastla, Preporod, Leonart, Krokar, Stari pes, Happy Ol McWeasel, ALO!Stari in Pohorje express

Festival z dobrodelno noto

Feki nam še zaupa, da se je vseh osemnajst glasbenih skupin, ki bodo nastopile na Boomu, odpovedalo honorarjem. Ves z vstopnicami zbran denar bodo namenilo društvu UP-ornik za ljudi v stiski. 

»Zima bo hitro tukaj, zato smo se odločili, da vse denar namenimo društvu, ki bo pomagal tistim, ki pomoč resnično potrebujejo,« dodaja. 

Ime Boom bo živelo dalje

Blagovno znamko Boom imajo namen podpirati še naprej in pod tem imenom organizirati še kakšen festival oziroma koncert. S tem želijo podpreti mlade mariborske bende in kasneje tudi ostale. Naslednji projekt načrtujejo že spomladi in nato še v jeseni, vmes pa nameravajo v Maribor pripeljati tudi kakšno svetovno glasbeno zvezdo. 

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Koba (nepreverjen)

Ooooo, končno! BRAVO Feki!!!

TilenA (nepreverjen)

Bravo!

Navijac (nepreverjen)

Super

Kritik (nepreverjen)

Prvi Boom Festival je bil na stadionu LV 1972 . Saj ni važno glavno da se v MB nekaj premika .

Slavin Balen (nepreverjen)

Tek sam danas saznao da je bio revival čuvenog prvog Boom festivala u Mariboru. Mnogi ljubitelji rocka misle da je BOOM Ljubljana bio prvi 1972. No, nije. Maribor je bio prvi. Tomislav Krkač mi je pričao o njemu jer je bio tamo (mislim sa bendom Nirvana). Nažalost, ne postoji snimka. Pozdrav iz Zagreba (Slavin Balen, Radio 101)

Starejše novice