To so dogodki in novosti, ki se jih lahko to poletje nadejamo v našem malem mestecu.

Četudi za Maribor velikokrat slišimo oznako “mrtvilo”, zlasti v poletnih mesecih, ko ljudje odjadrajo na morje, pa se stanje mestnega vrveža iz leta v leto izboljšuje. Že lani so v mestu postregli z dobrodošlimi novitetami, letos pa jih bo še več.

Festival Lent bo znova krajši

Festival Lent je že tradicionalen mariborski biser, ki za mnoge predstavlja najsvetlejšo točko dogajanja v mestu. Čeprav je zadnja leta trajal dva tedna, pa si žal tudi letos (kakor lani) lahko nadejamo le en teden festivalskega dogajanjam kljub dejstvu, da letos festival praznuje 25. obletnico. Festivala se lahko udeležite med 23. junijem in 1. julijem.

Polentni art kamp v parku

Art kamp, ki se prične že v času festivala Lent, je lani za mnoge mlade (po duši) predstavljal stično točko druženja. Na njem so se zvrstili razni koncerti, delavnice za otroke in mlade po srcu, obenem pa so v okrilju mestnega parka svoj prostor našli tudi razni umetniki, jogiji, prodajalci starih plošč, celo bioenergetiki. Tudi letos se lahko nadejamo prijetnega druženja na soncu, na srečo pod okriljem drevesnih krošenj.

"Art kamp odpira svoja vrata 3. junija z vikend programi, ki bodo trajali vse do 23. septembra. V času festivala Lent pa v strnjeni obliki med 23. junijem in 1. julijem. Čitalnica in bar bosta odprta vse dni v lepem vremenu," so za naš portal povedali organizatorji.

Kopica lokalov na promenadi mestnega parka

Lokali, ki so svoja vrata odprli na promenadi mestnega parka, bodo obratovali tudi letos. Lani je najbolj presenetil na novo odprt lokal na koncu promenade, na mestu nekdanjih bazenov. Posrečena postavitev in sveža lokacija je dnevno privabila množico zadovoljnih strank, zlasti družin z majhnimi otroci. Otrokom prijazen lokal Zelena nit vodita dva Simona, in sicer Simon Knez ter Simon Hibšer; oba prav tako že deset let sodelujeta v sklopu Art kampa. Lokal je lani pričel obratovati 24. junija, letos pa si lahko otvoritev obetamo že prej. 

Drava festival s poslastico ob Koloseju

Med 12. majem in 16. julijem bomo izdatno izkoristili čarobno prisotnost reke Drave s Festivalom Drava. Gre za sklop rekreacijskih, izobraževalnih in kulturnih dogodkov, ki se bodo zvrstili na širokem območju reke Drave. Zlasti bo presenetil City Beach at Drava Festival, ki bo ob vznožju Koloseja potekal med 9. in 11. junijem. 

»Najbolj priljubljena avstrijska Štajerska mestna plaža CITYBEACH GRAZ bo od 9. do 11. junija spremenila nabrežje reke Drave ob Koloseju Maribor v edinstveno vročo točko za vse hipsterje, lokalne plesalce na soncu ter fanatike uživanja na prostem. Občutek plaže s kopalno ploščadjo in 'coctail' barom, oder ob reki z nastopi v živo in DJ-ji pa se bo srečal z lačnim duhom ulične hrane,« pišejo na Facebook strani dogodka

Dupleške divje “toplice”

V začetku maja 2017 svoja vrata odpira Wake Park Dooplek, športno rekreacijski center, namenjen deskanju ter smučanju na vodi. Doslej je bila gramoznica v Dupleku, kjer je bilo bojda mogoče videti prav gromozanske some, rezervirana pač le zanje – kopanje je bilo zaradi ugrezanja prenevarno za ljudi. A z izgradnjo pregradnega nasipa se bo stara gramoznica prelevila v pravo poletno poslastico za plavalce in nadebudne športnike na vodi. Na severnem delu bo umeščena 700 metrska vlečnica za smučanje na vodi, ki bo nudila tudi tako imenovano wakebordanje (deskanje na vodi), medtem ko bo južni del rezerviran za miru željne plavalce.

Elektronski spektakel ob vodi

Med 23. in 25. junijem se ob jezeru Rogoza obeta Stellar Beat Music Festival, prvi pravcati festival elektronske glasbe na sončnem koncu Slovenije. Na glavnem in dveh manjših odrih bo nastopilo več kot dvajset talentiranih dj-ev. Na voljo bo tudi brezplačen kamp s tuši za obiskovalce, mini market, stranišča, kopanje v jezeru in pa tudi druge dnevne aktivnosti. Super zvezda festivala bo sloviti Fedde le Grand, dj, ki slovi po malenkost bolj komercialnih ritmih elektronske glasbe. Vstopnice v predprodaji po skromni ceni 20 evrov so na voljo že nekaj časa. V karto bo vključeno vse: možnost kampiranja, dnevne aktivnosti in vstop na festival za celoten konec tedna. 

Oddih na soncu

Elektronska scena v Mariboru in okolici je očitno vedno močnejša. Tudi letos bo namreč za glasbene sladkousce ponovno na voljo Oddih na soncu, ki se bo namesto stare lokacije ob Fontani letos priključil festivalu Stellar Beat, s pričetkom v soboto, 24. junija.

»Oder, ki bo postavljen na plaži, bo ponudil obilico dobre glasbe, adrenalinske aktivnosti na in ob vodi, izvrstno domačo jedačo, smoothie bar in hladne koktejle. Razlogov, da na festivalu ostanete cel vikend je tako še več,« pišejo na svoji Facebook strani.

Prizorišče, ki ga je mesto pogrešalo

Ne, tokrat ni govora o Poštni, ki sicer velja že za dolgoletni epicenter mestnega dogajanja. Govorimo o novem prizoriščnem konkurentu v centru Maribora, in sicer o art cafeju in koncertnem prizorišču Wetrinsky. Prefinjeno prizorišče, ki ga je mesto pogrešalo, njegovi ustvarjalci opišejo takole:

»Izviren spored, izdelana avtorska prezenca, ustvarjalna spontanost in dobra družba. Obenem kavarna z odlično kavo, dobro glasbo, dovolj miru za srečanja in delo ter v iskanju produkcije, ki bo hišo razživela.« 

Kvalitetni koncerti so na voljo vseskozi že od januarja naprej, tako da vsekakor ni bojazni, da bomo poleti ostali praznih rok (oziroma ušes). 

Mestni piknik privablja lačna usta

Še ena izmed letošnjih novitet za gurmane po srcu je tako imenovan Mestni piknik, ki bo svoje dobrote prav tako nudil v Mestnem parku. Na piknik bodo organizatorji povabili lokalne pridelovalce, ki bodo košarice lačnih sprehajalcev po simbolični ceni napolnili z domačimi dobrotami. Udeležba oziroma vstop je brezplačen.

»Da bo to čisto pravi piknik bomo priskrbeli še za piknik ambient. Postavili bomo mizice s sedišči iz eko palet. Po slastnem razvajanju z domačimi dobrotami, bomo poskrbeli tudi za dodatne aktivnosti,« pišejo na spletni strani dogodka.

Za gurmane bo poskrbljeno še v septembru

Kot smo že pisali, bo tudi v začetku septembra pestro za vse gurmane. Med prvim in tretjim septembrom se bo namreč Trg Leona Štuklja prelevil v gurmansko pustolovščino, ko bo vroče tlakovce zasedla avstrijska turneja ulične hrane (Die Streetfood Festival Tour 2017). Na dogodku bo več kot 40 kulinaričnih ponudnikov predstavilo svojo kuhinjo, tako bodo lahko obiskovalci poskušali okuse iz celega sveta. kulinarični mojstri bodo svoje specialitete prikazovali v vozilih, ki bodo posebej predelana v kulinarične mobilne enote. Za atraktivnost ulične tržnice bodo tako poskrbela atraktivna vozila – food trucki

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice