Pubec – Štajersko mlado vino bo danes že tretje leto zapored združilo štajerske vinarje v edinstven projekt, s katerim želijo povečati prepoznavnost štajerskih vinarjev.

V Mariboru se bo danes v Salonu Audi odvijal tretji salon štajerskih mladih vin, na katerem se bo uradno pričela prodaja tridesetih mladih štajerskih vin Pubec, ki so vključeni v letošnji projekt. Pubeci pa se bodo 26. oktobra predstavili ponovno v Ljubljani. Na obeh dogodkih bo na voljo pristna štajerska kulinarika, za glasbo pa bo poskrbela mlada glasbena skupina Chizz Band iz Ptuja.

Tretje leto prinaša uveljavitev promocije tudi v gostinskih lokalih, restavracijah in hotelih, kjer se uveljavljajo Pubecplaci, ki so že na vhodu prepoznani po okrogli nalepki z rumenim metuljčkov. Letošnja novost je »Pubec ura«, ki bo organizirana za zaključne letnike srednjih, višjih in visokih šol za gostinstvo in turizem, na katerih se bo mlajše generacije skozi dogodke ozaveščalo in izobraževalo o kulturi pitja.

Štajerski vinarji želijo s skupnim pristopom pri promociji mladih vin povečati prepoznavnost svoje ponudbe na domačem in tujem trgu ter krepiti prepoznavnost Štajerske kot vrhunske vinorodne dežele, odlične kulinarične in turistične destinacije.

Glavni cilj projekta »Pubec – Štajersko mlado vino« je dvigniti prepoznavnost mladih štajerskih vin in vinarjev, ki se povezujejo v prepoznavno zgodbo, ki jim omogoča dvig konkurenčnosti na domačem trgu in v tujini. Načrtujejo skupne nastope na trgih in predstavitvah doma in v tujini, obenem pa projekt prinaša tudi dvig odličnosti same destinacije oziroma regije.

Direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje Doris Urbančič Windisch je sodelovanje v projektu Pubec opisala kot pozitivno in perspektivno, saj to vidi kot priložnost za nadaljno trženje, ki je vezano na vinske produkte v mestu Maribor.  

Tadeja Vodovnik Plevnik, specialistka za vinarstvo in pridelavo sadjevca na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor, je povedala: »Kmetijsko gozdarski zavod Maribor se letos že tretje leto z veseljem udeležuje zgodbe Pubec kot povezovanja štajerskih vinarjev, kot promocijo Štajerske Slovenije, kot območja, kjer se pridelujejo kakovostna in vrhunska vina in seveda Pubec kot vino z zaščitenim geografskim poreklom, je prava zgodba in zato se tudi Pubeci ocenjujejo na našem zavodu kot pooblaščenem, edinem akreditiranem laboratoriju za kontrolo kakovosti vina v vinorodni deželi Podravje.«

Pobudnik projekta Borut Cvetko je pred pričetkom dogodka povedal: »Projekt Pubec – Štajersko mlado vino v svoji tretji sezoni združuje trideset štajerskih vinarjev, vseh tistih, ki verjamejo v to, da lahko skupaj dosežejo več. Tudi sam projekt to že skozi vsa ta leta dokazuje. Uradni začetek prodaje mladih vin Pubec se bo pričel na osrednjem dogodku v ponedeljek, 23. oktobra v Mariboru, v salonu Porsche na Ptujski cesti. 

Kdo je »Pubec«?

»Pubec« je ime, ki ga Slovenci prepoznajo kot nekaj štajerskega. Je štajerski izraz za fanta, dečka. »Pubec« ali fant kot dorasel mlad moški v projektu »PUBEC« nagajivo simbolizira mlado vino. Obenem se poimensko sklada s Štajersko regijo, ki jo projekt kot tak tudi povezuje. Mlado vino »Pubec« je belo vino, lahko je bela sorta ali mešano belo vino, zvrst iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Mlado vino »Pubec« vsebuje nizke vsebnosti prostega in skupnega žvepla. Glavne senzorične lastnosti mladega vina »Pubec« so sijoč videz, iskriva barva, po vonju je prijetno dišeč z nežno zaznavno cvetno-sadno cvetico in po okusu ima poudarjeno svežino, iskrivost, lahkotnost, sadnost, pitnost in harmoničnost.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice