VIR: Facebook Klarity Music
Pogovarjali smo se z mlado Mariborčanko, ki ustvarja pod imenom Klarity in je tudi ena izmed tekmovalcev Eme FREŠ, kjer se s svojo avtorsko skladbo poteguje za mesto na Emi 2020.

Klara Klasinc je perspektivna mlada pevka in tudi pisateljica besedil, ki se v zadnjem času posveča avtorski glasbi.

»Glasba je v meni že, odkar pomnim. Ko sem bila majhna, je bila moja najljubša igrača plastična klaviatura, po stanovanju sem hodila s slušalkami in mikrofonom. Spomnim se, kakšno veselje je bilo, ko sem prvič v glasbeni stolp priklopila mikrofon in slišala svoj glas skozi zvočnike in pela na pesmi Bepop. Nekaj let kasneje sem se začela učiti klasično solopetje pri Mariji Mohorko,« je za Mariborinfo povedala Klara.

Večji koraki v srednji šoli

Klara je hodila na III. gimnazijo Maribor, kjer je obiskovala pop in rock delavnice pod mentorstvom profesorice Alje Šulič

»Želja je bila od nekdaj, vase pa sem začela verjeti v srednji šoli. Tam sem spoznala mentorje, ki jih ne morem prehvaliti. Res. Še vedno so mi prava inspiracija in vem, da se lahko nanje zanesem. Karin Zemljič je učila petje, kasneje tudi Žan Hauptman in Mate Bro, Vid Turica in Filip Vadnu pa sta vodila naše band vaje in poučevala kitaro. Bili so super ekipa. V štirih letih pa smo ustvarili tudi svoj album Odmevi,« poudarja.

V srednji šoli je nato začela aktivno nastopati po šolskih prireditvah in tudi na večjih odrih po Mariboru, kot so dvorane Štuk in Union ter Trg Leona Štuklja. Zraven ustvarjanja na Tretji se je Klara vpisala tudi na petje v Kulturno umetniško društvo Dolina miru, ki ga vodita Karin Zemljič in Mate Bro.

S prijateljem Aljošo Štefanecem sta prav tako v srednji šoli še ustanovila svojo prvo lastno skupino. »Imenovali smo se Among Twisted in moram reči, da smo za svoja leta pisali res hude komade! Na žalost smo po treh letih razpadli,« pravi Klara.

Klarity music

»Trenutno pojem solo kot Klarity in v funk bandu Shuga coat, nastopam pa tudi kot spremljevalna vokalistka pri Alyi, Nipketu, priložnostno pa še kje drugje,« še doda.

Projekt Klarity je namenjen njenim avtorskim skladbam, z ekipo načrtuje tudi svoj prvi samostojni album.

»Besedila nastajajo zelo spontano. Ponavadi na sprehodu, avtobusu, vlaku. Ta so si med seboj precej različna. Včasih pišem o trenutnih občutkih, ki jih želim predstaviti v vsakdanjih situacijah, ali pa pišem o dogodkih iz življenja. Včasih besedila ustvarjamo skupaj s Primožem Jurendičem in Nikijem Kozodercem, ki sta prav tako del ekipe Klarity. Skupaj produciramo avtorsko glasbo. Kmalu bomo izdali nekaj singlov, nato pa načrtujemo samostojni album,« nam je zaupala Klara.

Ema FREŠ

Klara je skupaj s svojo ekipo Klarity tudi ena izmed osemnajstih izvajalcev, ki se potegujejo za priložnost, da se uvrstijo na finalni izbor Ema 2020, ki bo februarja prihodnje leto.

»Želeli smo predstaviti naš komad Diham, ki je tudi naš prvi komad, ki smo se ga odločili predstaviti javnosti. Seveda smo imeli željo, da bi se z njim predstavili na Emi. Odzivi na pesem so odlični. Sicer sem mnogokrat dobila sporočilo, kje bi lahko slišali celoten komad, saj bi radi slišali še več. Res, komaj čakam, da boste slišali celega,« je dejala.

Izbor ni lahek

»Sam izbor na Emi FREŠ je kar zapleten. Večkrat smo slišali: To je bolj zapleteno kot kvalifikacije Euro 2020,« razlaga. 

Tekmovanje med izvajalci se je začelo na začetku meseca novembra. Vsak teden od ponedeljka do srede sta se predstavila po dva izvajalca in nato se je preko spletne ankete glasovalo, kdo se bo uvrstil v petkov izbor za zmagovalca tedna. Od treh zmagovalcev dneva se je nato ob petkih v novem krogu znova prek spletne ankete glasovalo za zmagovalca, ki bo prišel med najbolj 'freš' deseterico. 

»Res sem počaščena, da sem ena izmed teh desetih finalistov Eme FREŠ,« poudarja Klara.

Skladba, primerna za oživljanje človeka

Prvo fazo izbora vodi pet komentatorjev, med njimi je tudi Mariborčan Denis Živčec, ki je novinar in dober poznavalec Evrovizije.

»To, da je komentator Denis Živčec Mariborčan, meni ne daje neke prednosti. Moram pa reči, da sem se kar nasmejala njegovemu komentarju, da je komad, ki je primeren za oživljanje človeka. To sva se večkrat šalili tudi z mamo,« zaključuje Klara.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Katja7 (nepreverjen)

Bravo Klara,vso sreco na tvoji glasbeni poti!!!?

Janez79 (nepreverjen)

Odlična vokalistka. Sem jo večkrat že gledal v Mariboru na Lentu. Toliko energije in prezence na odru ne vidiš pogosto. Ima poseben glas, ki ti zleze pod kožo.

Starejše novice