V mestnem antikvariatu lahko spontano "zagruvate" z glasbeniki vseh sort

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

V mestnem antikvariatu lahko spontano "zagruvate" z glasbeniki vseh sort

Antikvariat Pisana beseda združuje čitalnico, bar in glasbenike, vodja v svoje prostore vabi vse, ki želite igrati.

V mestnem antikvariatu lahko spontano "zagruvate" z glasbeniki vseh sort
  • V mestnem antikvariatu lahko spontano "zagruvate" z glasbeniki vseh sort V mestnem antikvariatu lahko spontano "zagruvate" z glasbeniki vseh sort

Jam Session” v antikvariatu? Zanimiva ideja, ki se je porodila v mislih vodje antikvariata Pisana beseda na Glavnem trgu 24 Sebastiana Črnčiča, je privabila že veliko glasbenih navdušencev, zlasti mladih. Antikvariat je kakopak mesto, kamor pridete po knjige, a Črnčič je stereotipno vekomaj tih prostor želel zapolniti z zvoki glasbe in umetniškim ustvarjanjem vseh, ki si tega želijo, pa nimajo svojega prostora. Tako je ustvaril pravcati boemski prostor sredi Maribora. Igra lahko kdorkoli želi in ob kateremkoli času – če le upošteva odpiralni čas, seveda. Če pa sredi preigravanja in prebiranja knjig postanete lačni in žejni, je na samem mestu na voljo tudi društvena kuhinja oziroma Bar Kreativna Pisana Beseda, kjer rado zadiši po kavi. 

»V bistvu smo čitalnica s kavarno, v kateri se pa knjiga da tudi kupiti,« pojasnjuje Črnčič.

Foto: Sebastian Črnčič

Zaenkrat dovoljena le akustična izvedba

Črnčič je za Mariborinfo povedal, da je zaradi pritožb enega izmed stanovalcev nad GT22 zaenkrat dovoljena le akustična izvedba, saj takšna ni preglasna. Nekaj inštrumentov je že v samem prostoru, ostale pa si lahko prinesete s seboj.

»Vsak dan je pač pravšen za glasbo. In pri nas v prostorih Pisane Besede je mogoče igrati na inštrumente, bobni so tu, bas izposojen, klarinet od dedka, piščalka nekje iz Balkana ... Da se zbere par glasbenih in kulturnih zanesenjakov. Akustika zato, ker smo poleti bili za soseda preglasni z električno kitaro. Kitaro si torej prinesejo sami, lahko tudi ali pihalo, tolkalo ... V glavnem, karkoli, da le stvar ne postane preglasna.«

Glasba zavoljo glasbe same

Po njegovih besedah nekega skritega motiva za idejo ni. Pravi, da gre preprosto za ljubezen do glasbe, sam prostor pa je tudi akustično zelo primeren. »Danes je ambient primeren, knjigarna z dobro akustiko, ljudje so pripravljeni sodelovat in ker pač radi igramo ... igramo.« Stereotip o knjigarnah kot o prostorih, kjer je prisotna tišina kakor v grobu, tako zlahka odpade. 

Foto: Sebastian Črnčič

»Grozi nam izselitev, ker smo za 810 evrov na mesec kulturi namenili svoj lajf«

Za prostore v lastništvu občine je društvu IKU Pisana beseda namreč zmanjkalo denarja za plačevanje visokih najemnin. Prostor ima v najemu sam Črnčič, knjige je prijazno ponudila njegova mati, sam interier pa je v lastništvu društva. Usoda društva in samega antikvariata je tako nejasna, bo pa Črnčič denar skušal zbrati s pomočjo prispevkov in s prošnjami. Da bi rešili prostor, kjer vsak dan spontano nastaja tako bralna kot glasbena kultura, bo treba iti »na vse ali nič«, kot se je za Mariborinfo izrazil Črnčič, sicer razočaran nad kulturno politiko v Mariboru.

»Počasi sem sit načina kako kulturo v Mariboru preprosto gledajo zviška. Kulturniki niso delavci,« pravi.

Da bi kulturniki lahko služili vsote, primerljive z zaposlenimi v podjetju, je sploh v Mariboru precej oteženo, primerne podpore pa ni.

Bar Kreativna Pisana Beseda. Foto: Sebastian Črnčič

Odziv je odličen

»Jam sešni«, ki sicer trajajo že vse od poletja, so precej obiskani. Le včeraj so se v prostorih menjale tri skupine, ki so skupaj s vodjo antikvariata preigravale vsaka po pol ure. Na zadnjem večjem dogodku pa se je v enem dnevu obrnilo okoli dvajset ljudi, ki so rade volje zabrenkali, zapihali in zabobnali med knjigami.

Čnčič (desno) z glasbeno skupino Smooth Taste. Vir: Facebook
Vanja Čiček
petek, 2 December, 2016 - 07:04 Osveženo: 9. Marec 2017 - 19:20

Soustvarjaj

Komentarji

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.